Inī Lorenca: "Ceļojošā priekameita" 493.lpp



Saturs:

Romāna darbība notiek 1410.gadā Konstanca. Marijas tēvs alkst kāpt pa sociālajām kāpnēm veiksmīgi izprecinot savu meitu Rūpertam Splendidam. Aiz lielās laimes par likteņa dāsnumu tēvs nemaz nenojauš, ka ir parakstījis sev un savai ģimenei liktenīgo spriedumu. Marija ar savu tēvu kļūst par nežēlības un alkatības upuriem, turklāt meitene tiek padzīta no savas dzimtās pilsētas bez tiesībām jelkad atgriezties. Lai viņa izdzīvotu, viņai nākas pārdot savu ķermeni. Tomēr viņas garu uztur vēlme atriebties saviem pāri darītājiem.

Mana atsauksme:
Uz grāmatas aizmugures vāciņa ir rakstīts: „Viduslaiki, erotika un meitenes liktenis...” Tad nu es varu piekrist tikai divām lietām, tam ka šis ir viduslaiku romāns, kurā ir attēlots meitenes liktenis. Divu, viena teikuma apraksti par to, kā papletu kājas, divi viens trīs un gatavs, nākošais- manās acīs tā nav erotika. Ja ceri ka šis romāns ir līdzīgs Beatrises Smolas „Mīlas verdzenei” tad drīzāk vilsies lasot. Šķiet, grāmatas autori vairāk likuši uzsvaru uz skarbo priekameitu likteni, nevis radījuši romantisko pusi, kas reizumis tiek piešķirta šādu varoņu romāniem.

Lasot visu laiku, likās, ka tas ir piedzīvojumu romāns viduslaikos. Cauri grāmatai visu laiku risinājās visādi notikumi. Ar to es gribu teikt, ka autori lielāku uzsvaru ir likuši uz notikumiem nevis uz psiholoģiskajiem varoņu portretiem. Man pietrūka dziļuma varoņu personībās, raksturos. Jā tika īsi pieminēts kāpēc meitenes ir kļuvušas par priekameitām, kāpēc ļaunie ir ļauni, bet tas bija tik maz, ka neuzmanīgāks lasītājs var arī palaist garam.

Runājot par grāmatas beigām, tad man radās sajūta, ka tās tika sasteigtas. Kaut kāda neapmierinātības sajūta bija aizverot grāmatu.

Par romāna notikumu fonu ir izvēlēts reāls laika posms vēsturē, kad Svētais Krēsls piedzīvo pagrimumu, un uz Baznīcas pāvesta krēslu pretendē trīs pretendenti. Tiek sasaukts koncils Konstancē, kura laikā parādās ļaužu parimusī daba. Vēl ilgi pēc koncila pilsētai nākas cīnīties ar tā sekām, un pat nākamā paaudze jēdzienu „koncila bērns” uzskata par ļaunāko apvainojumu.

Pēc šī romāna ir uzņemta Vācijas un Austrijas televīzijas filma.

















Grāmata kā cepums:
Harmonijas trūkums cepuma sastāvdaļās. Tu it kā „ēd un ēd”, esi notiesājis visu cepuma paciņu, un saproti, ka tā arī nesagaršoji tās lietas, kuras tev patīk.

Vērtējums:
2 cepumi

Komentāri