Anita Amirrezvani: "Saulei līdzīgā" 440.lpp.

Saturs: 
16. gadsimta Irānas galmā nomirst šāhs neatstājot testamentu ar norādēm par nākošo troņmantnieku. Tas saceļ vētru galmā un parāda galminieku patiesās sejas un vērtības. Šāha jaunā un gudrā meita, princese Perī nespēj notiekošā noskatīties neiejaucoties. Perī zina, ka piedzimstot par sievieti, pats Dievs ir atņēmis iespēju valdīt pār Irānas tautu, tomēr tas viņu neattur no cīņas. 
Mana atsauksme: 
Lasot bija sajūta it kā es ieskatītos galma "virtuvē". Mazas meitenes parasti sapņo būt par princesēm, bet patiesība ir tāda, ka pasaku princeses nav tādas kādām bija jābūt īstām princesēm lai izdzīvotu. Esot mazām mums rada maldīgus, romantiskus priekšstatus par to kā ir būt princesei. Un tieši romantiskā iztrūkums ir tas, kas padara manās acīs šo grāmatu simpātiskāku, atšķirīgāku no ierastajiem vēsturiskajiem romāniem. 
Šis romāns ir kā šahs, kurā ir uzmanīgi jāseko līdzi galminieku un kungu domu gājieniem, lai izprastu kāpēc katrs no viņiem rīkojas tā. Iespējams šī šaha spēle varēja būt veiklāka, ne tik ļoti balstīta uz primitīvām vajadzībām- bagātība. Bet iespējams autorei ir taisnība, cilvēks tomēr nav tik sarežģīta būtne un padodas tam kurš sola vairāk.  
Patika arī tas, ka grāmatā tiek paskaidroti arī iemesli kāpēc ģimenes locekļu starpā ir tādas attiecības kādas nu viņas ir. Tā teikt ir pietiekoši daudz loģikas, lai iemesli nešķistu galīgi muļķīgi. 
Tomēr, man neizprotamu iemeslu pēc, darbs nelasījās raiti, un savā pasaulē tā līdz galam ne ievilka, atšķirībā no šīs autores pirmā darba "Ziedu asinis". 
Grāmata kā cepums:
Es nespēju šai grāmatai piešķirt kādu austrumu cepumu garšu. Manām garšu kārpiņām tie ir neierasti, neparasti, bet šis darbs nebija tik neierasts vai neparasts. Tāpēc, jā tas būs auzu pārslu cepums ar dažiem, retiem šokolādes gabaliņiem. 
Vērtējums: 3 cepumi

Komentāri