M. L. Stedmena: "Gaisma okeānā" 344.lpp.

Saturs no grāmatas vāka:
Toms Šērborns, atgriezies no Pirmā pasaules karā pieredzētajām šausmām, ir kļuvis par bākas uzraugu un apmeties dzīvot uz Jānusa klints – vientuļas saliņas pusdienas brauciena attālumā no Austrālijas krastiem. Kopā ar Tomu ir viņa jaunā un mīlošā sieva Izabella. Kad viļņi izskalo krastā laivu ar raudošu zīdaini, Toms un Izabella nolemj klausīt sirdsbalsij un uzaudzināt bērnu kā savējo. Pēc kāda laika ģimene ierodas uz sauszemes apciemot radus un negaidīti uzzina par nesenu traģisku notikumu, kura sekas dažiem sāp vēl joprojām. Izrādās, arī viņiem un mazajai Lūsijai šai notikumā ir loma – lai gan negribēta un negaidīta...
Mana atsauksme:
Šai grāmatai piemīt tās satura aura. Mierīgums, lēnīgums un tā arī man  tā lasījās, līdz apmēram pusei. Pēc tam gan tiku ievilta Toma un Izabellas ģimenes drāmā. Nezinu vai autore apzināti vai neapzināti radījusi stāstam interesantu ritējumu, tempu. Vai varbūt es pati to radīju?!? Bet vietas kurās tiek aprakstīta vienmuļā dzīve pie bākas, lasītājam rada vienmuļu sajūtu, kura var arī piebremzēt lasīšanas tempus. Savukārt galveno varoņu brīži pilsētā rada dinamiskāku, enerģiskāku sajūtu.  Nu tādu kāda parasti ir kad pēc ilgāka laika laukos atgriezies Rīgā. Kaut ko tādu grāmatā izjutu pirmo reiz.  
Šim stāstam piemīt reālisma garša, tā varētu notikt kādā ģimenē. Manuprāt, autore gana veiksmīgi arī attēlojusi visus stāsta varoņus, jo lasot nav iespējams izšķirties kura pusē nostāties un vai maz tas vajadzīgs. Lasot ik pa laikam apstājies, jo domā, kā tajā brīdī varētu rīkoties tu pats. Stedmena ir savus varoņus padarījusi maksimāli cilvēcīgus, ar blusām kuras piemīt visiem. Psiholoģiskā nokrāsa tiešām ir odziņa grāmatā. Jā, tā var nepatikt cilvēkiem, kuri grāmatās aizbēg, lai dzīvotos fantāzijās. Tiem kam patīk "Halmark" tipa filmas un grāmatas nav jēgas ķerties pie šīs.
Lasot romānu sanāk iepazīt arī drusku Austrāliju- tās dabu. 
Grāmata kā cepums:
Pirmā doma, kas ieskrēja galvā, ka tie varētu būt ingvera cepumi. Un pie tā arī laikam palikšu...
Vērtējums: 3 cepumi ar apgrauztu pusīti. 

Komentāri