JANS FILIPS ZENDKERS: "Tavu sirdspukstu dziesma" 272.lpp.

Laiku pa laikam gadās situācijas un brīži, kad saprotu vārdu pasaule ir trūcīga. Emocijas un sajūtas nevaru ietērpt vārdos, jo katrs mēģinājums to darīt ir vāja atblāzma atstātajiem nospiedumiem. Ir tādas emocijas un "iekšējā zināšana" kuru tu nevari ietērpt vārdos, un ne jau tāpēc ka nav izgudroti attiecīgie vārdi, bet gan tāpēc ka jūti, vārds ir pārāk niecīgs lai ko izpaustu. Šādi es jutos izlasījusi šo darbu. Aizvēru grāmatu un ilgu brīdi paliku vēl sēžam ar aizvērto grāmatu klēpī. 

Pirms četriem gadiem pazuda Džūlijas tēvs, bez atvadām, paskaidrojumiem vai kādas ziņas. Kārtojot lietas Džūlija atrada tēva mantās vecu vēstuli kādai sievietei vārdā Mi Mi. Šis atradums bija kā impuls viņai noskaidrot patiesību par tēvu. Atskatoties pagātnē, patiesība bija tāda, ka viņa neko daudz nezināja par tēva bērnību, dzimteni- Birmu Āzijā. 

Tin Vins piedzimst brīdī kad zvaigžņu stāvoklis ir nelabvēlīgs. Šī ziņa par neveiksmīgu zvaigžņu stāvokli uzspiež puisim zīmogu- vientulību, ģimenes siltuma trūkumu. Ar to it kā nebūtu gana, astoņu gadu vecumā Tin Vins pazaudē redzi. Ciematā dzīvo arī skaista meitene, kura nevar pastaigāt- Mi Mi. Pēc pāris gadiem Tin Vina un Mi Mi ceļi krustojas. Abi kļūst par vienu veselu, Mi Mi ir Tin Vina acis, savukārt, Tin Vins ir kļuvis par Mi Mi kājām. Draudzība izaug par mīlestību- tīru mīlestību. 

Ja divos vārdos man būtu jāsaka par ko ir šī grāmata, tad es izvēlētos- beznosacījuma mīlestība un likteni. Pēc pārrunām un lasītajām atsauksmēm, manuprāt, novārtā ir pamesta darba eksistenciālā daļa. Ir vai nav liktenis?! Ne pa velti autors gan sākumā, gan ik pa laikam ieliek šos astrologu brīžus, pēc kuriem mainās varoņu dzīve. Šis sākumā liktais uzsvars uz to, ka birmieši ir māņticīga tauta, un viņu dzīvē lielu lomu spēlē astrologi un zīlnieki, man kalpoja kā sava veida atslēga "vērojot" notikumus, pavērsienus. Man pat gribās teikt, ka šo darbu, savā veidā, būtu vērtīgi izlasīt tiem kas aizraujas ar šīm lietām. It īpaši tiem, kas vēršas pie attiecīgajiem speciālistiem iesaistot "izpētē" trešās personas. Romānam pāri klājas viegls apmetnis, ar varēja vis būt tā, ja onkulis neklausītu astrologu, māte nebūtu tik māņticīga, tēvs būtu spēcīgāks savos uzskatos, utt. Daudz visādu āķīšu, kuri lasot liek domāt, vai tas ir likteņa vai nejaušības pirksts? 

Grāmatā atveidotā mīlestība, var kādam likties muļķības un neiespējama, citam atkal kas skaists pēc kā tiekties. Un vēl kādam vienkārši neizprotama. Es piederu pie cilvēkiem, kuriem nepatīk ne grāmatās ne filmās "saldās, sīrupainās jūtas". Bet šeit atveidotā mīlestība nepiemīt pie šīs kategorijas. Te nav nekas izskaistināts, pārspīlēts, te vienkārši ir jūtas, kuras garīgi attīstītai personai liekas skaistas, bet ne tik attīstītai- neiespējamas, un iespējams vispār nesaprotamas. 

Personīgu iemeslu pēc man šī grāmata kļuva ļoti tuva. Un būtu nepieklājīgi to salīdzināt ar cepumu. Bez nekādām šaubām, vērtējums- 5!!!!!

Komentāri

  1. Paldies par rosinājumu izlasīt! Uzrunājoši! :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Lūdzu :) Tiešām ir vērts izlasīt, jo kaut ko atrast te varēs katrs priekš sevis.

      Dzēst

Ierakstīt komentāru

Priecāšos par Tavu pieskārienu komentāra izskatā.