"Viņi dzīvoja kā cilvēki, bet cīnījās kā dievi." (448.lpp)


Katrs kas nav gulējis vēstures vai kultūrvēstures stundā būs dzirdējis par Trojas zirgu. Koka Zirgu kurā paslēpās ahaju (grieķu) karotāji, lai iekļūtu Trojā un sakautu viņus ieilgušajā karā. Mīti mani vienmēr ir valdzinājuši, un tieši tāpēc, es jau ilgu laiku kāroju izlasīt "Trojas karu". Nepagāja ne mēnesis un es to paveicu. 

Kāzās kurās mirstīgais laulājās ar nemirstīgo, piedalījās gan dievi gan cilvēki. Kāzas ritēja pilnā sparā, līdz viena no dievēm atklāja ka nav ielūgta. Viņa izlēma atriebties, nometot ābolu kas jāpasniedz- Visskaistākajai. Ābolu gribēja iegūt gan Zeva sieva Hēra, gan Atēna, gan Afrodīte. Vairākus gadus tika meklēts kāds, kurš šo kašķi starp trim dievietēm atrisinās. Līdz piedzima Parids, un kad viņš paaugās, pie viņa ieradās visas trīs dievietes. Tas bija sākums Parida un Helēnas kaislei un līdz ar to Trojas karam.

Šī nebija īsti tā grāmata, kura ļoti viegli un raiti lasītos, neskatoties uz prasmīgi atdzīvinātajiem mītiem un nostāstiem. Iemesls tam varētu būt, ka romāns ir veidot caur visu paaudžu notikumiem, radniecības saitēm- jāiziet cauri daudziem notikumiem un personāžiem, lai nonāktu līdz Parida un Helēnas laikam. Tai pat laikā, tas rada dziļāku ieskatu tam, kā pagātne ietekmēja nākotni.  

Kā jau grāmatas nosaukums vēsta, tad romāns ir par desmit gadus ilgušu karu. Līdz ar to loģiski, ka šī ir asiņaina, agresīva grāmata. Tomēr to pievilcīgu padara varoņu raksturu un emociju atspoguļojums. Tieši šī nianse slaktiņus nepadara bezjēdzīgus, nerodas doma- par vairākām lappusēm autors jau nu varēja saīsināt romānu. 

Nu un protams, sen zināmā gudrība arī šajā darbā parādījās, savu laimi uz cita nelaimes neuzcelsi, šajā gadījumā veselas tautas. Kā arī kaisle ir gaistoša, un ja tā ir vienīgā kas tevi ar otru cilvēku saistīja, tad agri vai vēlu attiecībās iezagsies rūgtuma piegarša. 

Kopumā ņemot tās bija vērtīgi pavadītas stundas. Paplašinājās skatījums uz skolas solā apgūto, kā ar atkārtoju ierūsējušās zināšanas. Tagad esmu gatava piedalīties "Veiksme, prāts, intuīcija". :)

Vērtējums- 4

Komentāri