Skrējiens cauri dažādām kultūras pieturām

Beidzot esmu nolēmusi saņemties, un vienas rindkopas ietvaros atskatīties uz trīs mēnešos piedzīvoto Kultūrā. Ļāvos eksperimentiem kas izrādījās labāki kā gaidīts, kā arī ir sanācis piedzīvot vilšanos. 

Dailes teātris- SAULES BĒRNI

"Spēlmaņu nakts 2015" ietekmē izlēmām doties uz šo izrādi. Jāatzīst, ka baudījām to GORA, pēc izrādes, diemžēl, bija sajūta, ka brauciens uz Rīgu nebūtu tā vērts. Tāpēc, paldies kaimiņiem par uzcelto kultūras meku. Vienā teikumā par izrādi- inteliģences ģimenes rāmo dzīvi izmaina revolūcija, kad izfilozofētais skaudri atšķiras no realitātes par cilvēkiem. Skatoties izrādi ne mazāko šaubu nebija par to, cik pelnīta ir "Spēlmaņu nakts" gada nominācija kostīmu māksliniecei Ilzei Vītoliņai. Tērpi noteikti bija viens no instrumentiem, kas palīdzēja aktrisēm iejusties augstdzimušu dāmu kārtā. Runājot par aktieriem, tad, protams, ka Ķesteris nesagādāja pārsteigumu, viņa ampluā ir tikai divi tēli, kas visur tiek valkāti kā nodiluši svīteri. Žagars, jā, pelnīta, pelnīta nominācija. Kā liels mīnus izrādes laikā, bija ik pa brīdim šausmīgi sliktā dikcija Jurim Kalniņam, patiesībā pilnībā nevarēja saprast nevienu no viņa izrunātajiem teikumiem. Un nobeigumā, izrādes laikā sevi pieķēru pie domas, ka mani ļoti kaitina Gorkija izveidotais tēls Ļiza, tik spilgti čīkstošs, ka vienā brīdī rodas vēlēšanās pieiet un pateikt, savācies un ņem to ko tev dod liktenis (mīlestību). 

Liepājas teātris- KLIBAIS NO INIŠMĀNAS

Skarba, gribās pat teikt, emocionāli brutāla izrāde. Inišmāna ir maza sala, kuras iedzīvotājiem vienīgā izklaide ir tenkot vienam par otru. Viens no salas iedzīvotājiem ir jauns puisis, kroplis Billijs, kuru ļoti veiksmīgi attēlo Viktors Ellers. Billijs dzīvo pie divām tantēm, jo stāsts par viņa vecākiem ir neskaidrs, it kā izdarījuši pašnāvību vai cietuši nelaimē. Billiju šausta šī neziņa, jo viņš jūtas vainīgs ka piedzimis klibs un tāpēc vecāki miruši. Emocionāli nepanesamāku situāciju padara salas iedzīvotāju tenkošana, tāpēc līdz ko rodas izdevība doties prom, Billijs to izmanto. Izrādē, katrs atveidotais tēls, ir spilgta odziņa, jebkuru no viņiem izņemot izrāde vairs nebūtu tāda kāda ir. Lugas autors Martins Magdona veiksmīgi mūs ievilina stāstā un liek nostāties pret salas iedzīvotājiem. Iesēj mūsos sava veida nesimpātijas, līdz pat beigām, kad atklājas ne viss ir tāds kā izskatās. Un kā cilvēki prot, tā rūpējas un mīl. 

SEPTIŅAS VECMEITAS

Muzikālā komēdija, kas vienviet sapulcinājusi brīnišķīgas, leģendāras aktrises-Olga Dreģe, Velta Straume, Raimonda Vazdika, Laila Kirmuška, Jūlija Ļaha, Maija Romaško, Dace Makovska. Aktierspēle bija brīnišķīga par ko nemaz nebija šaubu. Reizi pa reizei arī mani lūpu kaktiņi noraustījās smaidā. Un pāri visam, dāsni pārlija dzīvā mūzika. Bet, ir viens liels BET, izrāde ir pārāk izstiepta, trīs stundas šoreiz ir neadekvāts ilgums. Izņemot dažas muzikālās pauzes, kurās aktrises neko nedarīja, vai atvadoties no kādas dziesmas, bez kuras noteikti izrāde neko nezaudētu, vienu lieku stundu no izrādes varētu noņēmt. Ar saīsināšanu viņi būtu tikai ieguvēji, jo otrā cēliena vidū, es vairs nevarēju sagaidīt beigas, un līdz ar to arī patika sāka strauji samazināties. Es nebiju vienīgā kas tā domā, jo dzirdēju blakus sēdētāju komentārus, dīdīšanos, un priecīgu beidzot-izrādes beigās. Ar visu cieņu pret aktrisēm, ja es nebūtu aizgājusi es neko nebūtu zaudējusi. Šī tomēr ir vairāk senioru izrāde, par ko arī liecināja pilnā zāle sirmo galvu. 

Katrīnas Gupalo un Andreja Osokina koncerts "100 gadi ar Piafu"

Jaunie cilvēki bija brīnišķīgi pastrādājuši. Varēja just ka Katrīna ir pētījusi un interesējusies par Edīti Piafu un viņas dzīvi. Brīnišķīgi mijiedarbojās dziedātāja ar pianistu, caur šo mijiedarbību varēja izprast Piafas mīlas dzīvi. Kā arī ļoti vietā un gaumīgi tika izmantoti atribūti uz skatuves, caur kuriem paspilgtināti tika dzīves mirkļi-  čemodāns, rīta tase kafijas, sarkanās kurpes. Runājot par čemodānu, tad tieši ar to Katrīna iekaroja manu sirdi, jo šī lieta bija tieši tā, kas parādīja, cik precīzi ir meitene uztvērusi Piafas dzīvi. Jā, protams, tiem kas neko par šo mākslinieci nezina, tas būs pilnīgi cits simbols, bet tiem kas ir pētījuši, parādīja; kāda viņa sāka šo dzīvi- trūcīga, tāda to beidza- atkarība viņu izputināja un izpostīja. Ja es gribu būt ļoti, ļoti piekasīga, tad mazliet pietrūka tas, ka Katrīnas dzimtā valoda nav franču, ir dažas Piafas dziesmas man tuvas, un līdz ar to, izjutu valodas trūkumu. Vai dotos vēlreiz uz šo koncertu? Jā!

MŪŽAM JAUNAIS IMANTS KALNIŅŠ. LSO koncerts

Liepājas Simfoniskā orķestra koncerts tika veltīts Imanta Kalniņa 75 gadu jubilejai. Koncertā izskanēja trīs pirmatskaņojumi; simfoniskā miniatūra "Santakrusa" - kas radīja pārliecību, ka vakars tiks pavadīts brīnišķīgi, koncerts obojai un orķestrim- ieaijāja sava veida hipnozē, un tu nepaspēji ne attapties, ka pirmā daļa bija galā. Otrā daļā baudījām septīto simfoniju, kura pilnībā noņēma iepriekšējā darba hipnozes sajūtu. Asinis uzsitās ar katru pērkona dārdu, zibens spērienu, liepas čīkstienu. Viens mirklis un koncerts bija galā, tik ļoti tas mani paņēma savā varā. Beigās tu pat sajūties apstulbis, ko, tiešām viss?!  

Melo-M Jubilejas tūres koncerts

Dikti sen vēlējos tikt uz kādu no viņu koncertiem, un beidzot vēlmes materializējās. Lielu daļu koncerta aizņēma Melo-M oriģinālkompozīcijas. Atskaņotie darbi no albuma "No meža mēs nākam" bija tik spilgti, ka var izmantot kā materiālu meditācijām. Caur čellu skaņām mums piezagās dabas stihijas, mežu šalkas un pavasara pali. Ar nepacietību gaidu jaunus koncertus. 






Bilžu avoti:
http://www.irliepaja.lv/lv/galerijas/irliepaja/katrinas-gupalo-un-andreja-osokina-koncerts-100-gadi-ar-piafu-biedribas-nama/
http://www.racoco.lv/iestudejumi/42-septinas-vecmeitas
http://liepajasteatris.lv/klibais-no-inismanas/
http://www.dailesteatris.lv/izrade/416/saules-berni
http://www.latgalesgors.lv/ru/muzam-jaunais-imants-kalnins-lso-koncerts-0
http://www.latgalesgors.lv/ru/melo-m-jubilejas-tures-koncerts

Komentāri