Neredzamais zēns (272.lpp)


Vienā dienā tu esi- nākošā vairs nē. Bet var būt arī tā, tu esi, tad tevis nav, un tad tu atkal esi. Tikai... tikai citi nezina, ka esi...

Martins ir brīnišķīgs bērns, kā visi bērni. Zinātkārs, pētnieks, ģimenes prieks. Bet tad, veselais puisēns sāk mainīties, pamazām aizmirst kas mamma un tētis, ko nozīmē vārdi, kas ir viņš pats. Ārsti plāta rokas, nezina kas vainas. Kustīgais, priecīgais, zinātkārais Martins pamet visu un visus. Viņš nav ne miris, ne dzīvs. 

Kamēr ir ticība un cerība, tu cīnies. Bet ar katru mēnesi, kas pārvēršas gados, tā sarūk. Par savu bērnu, pacientu tu rūpējies autopilotā, pareizāk,- par viņa miesu, jo tu jau netici, ka šai miesā ir vesels gars. Tomēr, dzīve mēdz būt neizskaidrojama. 

Kādā dienā Martins atgriežas. Viņš apzinās pasauli. Mēģina sazināties ar apkārt esošajiem, bet nez kāpēc tas neizdodas. Ķermenis neklausa. Balss neklausa. Viņš ir, bet tikpat labi varētu arī nebūt, jo cilvēki vairs nepievērš viņam uzmanību. Kā mēbeli novieto no viena kakta otrā. 

Šis ir stāsts, kā no neredzamā zēna kļūt par redzamo. Kā daudzu gadu garumā nesalūzt, kad ap tevi notiek netaisnība. Kā nesalūzt, kad ir tik daudz ko pateikt, bet nezini vai tas izdosies. Šis ir stāsts par brīnumainu atgriešanos ģimenē, sabiedrībā, dzīvē. 

Grāmatas autors ir pats Martins, tāpēc tā ir ļoti reālistiska, bez izpušķojumiem. Viņš kā uz delnas atklāj mums savu dvēseli. Ļoti drosmīga grāmata, atklāta, atkailināta. Bet, TĀ NAV ČĪKSTĒŠANA par dzīvi, netaisnību. Vairāk tāds kā pārstāts, ka tā nu es dzīvoju. Viņš neizgāž žulti un nediedelē žēlumu.

Runājot par šo darbu, nevar nepieminēt Martina vecākus, kas lielu lomu spēlē viņa dzīvē un protams grāmatā. Kā šī traģēdija ietekmē viņus, kā katrs pa savam ar to tika galā. Neizrunātie vārdi, sāpes kas jāizsāp, ceļš kas bija atkal jāatrod viena pie otra. Ģimenē ir spēks, vēl viens dzīvesstāsts kas to apstiprina. 

Pēc grāmatas izlasīšanas man bija jautājumi uz kuriem no autora labprāt būtu saņēmusi atbildes. Vienā brīdī pat bija sajūta, ka ar viņu ir jāsazinās, jo šis cilvēks būs atvērts komunikācijai. Bet es kļūdījos, tā nu mani jautājumi paliks vien pie manis. 

Komentāri