Kalifa nams. Gads Kasablankā (320.lpp)


Rakstniekam Tahiram Šaham ir apnikusi viņa kastītes dzīve Anglijā, un tā viņš kādā dienā nolemj īstenot savu mūža sapni, izveidot mājas- vietā kurā var būt brīvs, viņš pats. Izmeklējies īpašumus, negaidīti viņu pašu atrod Kalifa nams Marokā- Kasablankā. Neievācis nekādu informāciju par namu, viņš to iegādājas.

Grāmatas centrā ir Kalifa nama remonts, jo iegādātais īpašums ir tikpat kā grausts. Caur šī nama atdzimšanu rakstnieks mūs iepazīstina ar marokāņu kultūras īpatnībām un atšķirībām. Tahirs Šahs šajās trīs simti divdesmit lapaspusēs ir spilgti jo spilgti attēlojis kādreizējo Kasablanku un tagadējo.

Manuprāt, šī grāmata nevar atstāt vienaldzīgu nevienu. Būs tie, kas nekavējoties paši vēlēsies iepazīt šo kultūru, un tādi kā es- kurus, maigi izsakoties, atgrūdīs. Godīgi varu teikt, es nebūtu izturējusi to vājprātu, būtu savākusi mantiņas un atstājusi visu. Mani kā punktuālu cilvēku, ļoti kaitināja marokāņu absolūtais darba ētikas trūkums, šī parazitēšana uz citu rēķina. Un vispār, viens no autora pārcelšanās motīviem bija iegūt iekšējo brīvību, tad es principā nepiekrītu tam, ka lai būtu brīvs ir jādzīvo trešajā valstī, jo attīstījās tas nav iespējams dēļ pieņemtiem rāmjiem un noteikumiem. Ja tu nespēj būt brīvs "sabiedrībā" tad tāds visdrīzāk nespēsi būt arī esot pats ar sevi. Jo kas gan cits cilvēkus savažo, ja ne šī vēlme izpatikt visiem. Bet līdz ko tev tas kļūst mazsvarīgi, vairs savas personības mērauklu ne mēri pēc like Facebook, tad tu esi brīvs arī sēžot operas ložā kopā ar prezidentu. Cilvēks kļūstot pašpietiekams kļūst arī brīvs.

Noslēgumā piedāvāju iemest aci grāmatā aprakstītajā īpašumā:
5 minūšu tūre Kalifa namā

Komentāri