Koncertflīģelis (208.lpp)


Labākais veidojot Bingo sarakstu, ir tas, ka šādā veidā beidzot sanāk saņemties, un izlasīt tos darbus, kurus es mēdzu atlikt ar vārdiem "tas vecumdienām, kad nebūs ko darīt." Ar šo grāmatu es varētu aizpildīt vairākus lauciņus, bet izvēlējos palikt pie- latviešu darbs. 

Šī fantāzijas romāna auditorija ir jaunieši, un arī rakstnieks pats ir jaunietis, to lasot var just. Kā arī pēc pirmajām izlasītajām nodaļām rodas pārliecība, ka kristietis. Jo, lai arī šis it kā ir fantāzijas romāns, cauri iet izteikta reliģiskā līnija, ar ticīgam cilvēkam piemītošu pārliecību. Tai pat laikā viņa jaunība rada robu, jo trūkst dziļaka skatījuma šai grāmatas „garīgajai” pusei. 

Gregori ir talantīgs mūziķis, kas apveltīts ar perfektu dzirdi, nākotnes Mocarts (vismaz tā liek autors viņu uztvert). Viņam viņa septiņpadsmit gados atklāj aneirismu galvā, kas plīst. Guļot komā viņš nonāk Kadencē, pasaulē kurā līdz šim brīdim viņš iegrima vienmēr spēlējot flīģeli. Iepazīstot Kadenci, Gregorijs iepazīst sevi (vismaz tāda ir doma, bet īsti nestrādā tas) un, lai arī sākumā pretojas mātes vēlmei iepazīt Dievu un Kristu, šeit to atrod. Atrod savu ticību, kas visu laiku viņā ir dususi. 

Izlasot pēdējās lappuses radās pārliecība, ka jaunajam rakstniekam pietrūka spēka noturēt līniju līdz galam. Kaut gan varbūt viņš ir viltīgi ietērpis to Gregori tēva tēlā, jo Dievs jau arī kristīgajā pasaulē tiek uztverts kā Tēvs, un ja tā tas domāts, tad malacis. 

Ingus arī mēģina, caur Gregori mātes pārdzīvojumiem, radīt tādu kā iekšējo drāmu. Ierastās sarunas ar Dievu, kāpēc tā, es Tevi lūdzu, bet Tu nepalīdzi, labi es tomēr Tev uzticēšos, utt. Es to raksturotu vieglas formas prātojumi, lai gan ir skaidrs, ka doma bijusi pacelt tēmu par pārbaudījumiem kas pārbauda ticības spēku.  

Vienmēr esmu ticējusi, ka tavas ticības spēku/vājumu parāda un pierāda tieši dzīves vistumšākie mirkļi. Un, ja viņam būtu izdevies ieiet ar šo dziļumā, tad grāmata kļūtu daudz interesantāka lasāmviela, ja arī neesi kristietis. Galu galā, dziļām pārdomām un sarunām var nodoties ikviens kam prāts apvienojumā ar sirdi, un viedums apvienojumā ar inteliģenci piemīt. 

Komentāri