Miniatūriste (384.lpp)

Manā plauktā šī grāmata nonāca gan tāpēc, ka grāmata kas maksā 3 eur, ir tikpat kā bezmaksas dāvana. Nevar šādam piedāvājumam turēties pretī. Gan arī tāpēc, ka cerēju tajā atrast tās atbildes, kuras iztrūka pēc šī darba tapušā BBC mini seriāla noskatīšanās. Runā jau, ka nevajagot salīdzināt grāmatas ar filmām, un grāmatas lielākoties vienmēr ir labākas par to ekranizējumiem. Tā kā šoreiz filmu atklāju pirmo, un par grāmatu neko nezināju līdz to ieraudzīju grāmatnīcā, biju atvērta kā balta lapa. Un tomēr, šī bija tā retā reize, kad skatoties seriālu, man gribējās kļūt par režisoru, jo redzēju potenciālu, kas likās ka nav izmantots. Un tad es izlasīju grāmatu, un viss tapa skaidrs.

Romāns "Miniatūriste" ir stāsts par jaunu, cerību pilnu sievieti Petronellu, kas apprec vienu no turīgākajiem Amsterdamas tirgoņiem. Meitene no laukiem, ar satraukumu sirdī gaida brīdi kurā kļūs par sievieti. Bet, nekas nav tā kā cerēts.
Pasaulē, kurā svarīgs ir ārējais spožums un makā esošo guldeņu daudzums, kur sienām ir ausis, un ārēji augsti morāles standarti, un it kā piemītoš tikums, Nella zaudē sapņus. Savukārt, vīrs Johanness grib atlīdzināt Nellai par viņas jauno dzīvi ar neparastu dāvanu. Viņš Nellai uzdāvina savas mājas mini kopiju. Ja jau Nella nevar valdīt kā sieva pār savu jauno dzīvi un dzīvesvietu, tad lai valda pār leļļu namiņu. Tikai kopā ar namiņu, jaunās sievas dzīvē ienāk noslēpumi, un sajūta, ka viņas dzīvi vada šī namiņa radītājs. Vai tā ir?

Atgriežoties pie seriāla un grāmatas, tad neieguvu atbildes uz visiem saviem jautājumiem, bet skaidrāka bilde pateicoties grāmatas izlasīšanai tapa. Seriāls nav īsti tāds pats kā grāmata, bet nav tālu no tā. Var redzēt, ka grāmata nav nobīdīta malā, un paņemta tik galvenā doma, kas apaudzēta savādāk, kā nereti mēdz būt.

Tik grūti dzimst apraksts par šo darbu. Laikam jau labāk vienkārši nobeigt šo rakstu. Tik kā?!?

Ja vēlies sajust pagātnes Amsterdamas elpu, tā laika cilvēku garu, tad, manuprāt, ir vērts ķerties pie grāmatas lasīšanas. Rakstniece ir radījusi iespaidu par paveiktu mājasdarbu, ir jūtams, ka ir pētīts tas laiks Amsterdamā. Arī mājās valdošā saspīlētā enerģija ik pa laikam no grāmatas lappusēm izlaužas un lasītāju skar. Vārdu sakot, paši lasām un spriežam.

Komentāri