Aukstā āda (196.lpp)

Paņemot šo grāmatu, es gatavojos šausmu stāstam, bet viss beigās izvērtās daudz daudzsološāk kā vienkārša pabaidīšanās un padrebēšana. Vai tas ir šausmu stāsts? Jā un nē.

Pēc Pirmā pasaules kara, kāds īru nemiernieks aizbēg uz kādu salu Dienvidu polārlokā. Strādādams par meteorologu viņš cer aizbēgt šajā nekurienē no sevis un pasaules. Tikai, ierodoties uz salas viņu pārņem priekšnojauta, ka šis varētu būt slikts lēmums. Viņa šaubas pastiprina arī tas, ka neizdodas atrast viņa priekšgājēju, kuru viņš ir atbraucis aizstāt. Uz salas ir tikai pussagruvusi meteorologa māja un pustraks bākas sargs.

Kurš gan nav bērnības naivumā sapņojis par nokļūšanu uz vientuļas salas kā Robinsons Krūzo. Tad netiek domāts par to, vai būsi gana stiprs savā garā, lai panestu ilgstošu vientulību. Cik lielas būs alkas dzīvot, lai pārvarētu pirmās nopietnās grūtības un šķēršļus.

Romāns "Aukstā āda" kas sākumā mudina tevi to uztvert kā šausmu vai fantāzijas stāstu ar savu pirmo nakti, kad varonis saskaras ar krupekļiem un cīņu par dzīvību, pēc mirkļa parāda pavisam citu perspektīvu. Liek lasītājam sākt domāt un uzdot jautājumus sev. Kas tevi var salauzt? Vai tiešām cilvēks ir tiesīgs sevi celt augstāk par dzīvnieku, ja izšķirošos brīžos tas rīkojas instinkta un vēlmes izdzīvot vadīts? Cik lielu vientulību es pats varu panest? Un vientulība skaistā, mierpilnā salā atšķiras no tās vientulības, kad apkārt ir baisais un tu nezini, vai vari ticēt tam ko redzi. Kā saglabāt cilvēcīgumu necilvēcīgos apstākļos? Prāts un esošais saprāts padara mūs par cilvēkiem, bet ārprāts par dzīvniekiem?!

Man vienmēr ir patikuši darbi kuros mēģina izzināt cilvēka robežas. Pie kādiem apstākļiem vienu var salauzt bet citu nē? Vai maz ir tāds nesalaužamais cilvēks, domāju nav.

Kad romāns bija izlasīts, un tas prasīja maz laika, es piefiksēju, cik rakstnieks ir veiksmīgi mani saaudzējis kopā ar stāsta varoni- stāstītāju. Ja grāmatas sākumā es visu notiekošo redzēju kā šausmas, un krupekļi šķita baisi un ļauni, tad pēc pāris lapām un nodaļām redzi alkas dzīvot un ārprātu kuru paveic lai dzīvotu, un beigās, vai tiešām tie ļaunie ir krupekļi vai mēs... Romāns ir emociju gammu, pārdomu un jautājumu pilns. Ja vēlies filozofiskas pārdomas šī ir īstā grāmata!

Komentāri