Paukošanas skolotājs (275.lpp)

 

Spānijas politiskajos nemieros, kad tautā mostas pretestība monarhijai, tiek radīts stāsts par džentlmeni- paukošanās skolotāju. Spānijā notiek ne tikai politiskās pārmaiņas bet arī vērtību, morāles un principu. Vairs godavārdam nav tāds svars, bet Haime Astarloa to nav pamanījis. Drīzāk gan atsakās pieņemt, ka bruņinieku un godavīru tikpat kā vairs nav, un arī māksla godīgā cīņā aizstāvēt godu drīz neeksistēs. 

Spāņu rakstnieks Artūro Peress-Reverte lasītāju ne tikai iepazīstina ar Izabellas II valdīšanas galu, bet liek aizdomāties par tādiem jēdzieniem kā - godavīrs, godavārds, pieklājība, manieres, bruņnieciskums. Vai mēs ar savu feminismu iznīcinājām bruņnieciskumu? Vai to nogalināja inteliģento aristokrātu izmiršana un kapitālisms? Kur ir palikuši džentlmeņi un bruņinieki? Bet vēl interesantāk man šķistu pajautāt mūsu bērniem, ko viņi saprot ar vārdu godavīrs, kas tas tāds ir un ko dara? Manuprāt, šīs atbildes mums spilgti parādītu uz kurieni virzās nākotne. 

Es nevaru apgalvot, ka šī ir ļoti aizraujoša grāmata. Bet tas ko varu, tā ir kā svaiga gaisa vēsma, ja ilgi esi lasījis šī laika izdotās grāmatas, kad guļamistabas durvis ir atvērtas visiem un noslēpuma pat intrigas vairs nav, kad attiecības tiek iztirzātas bez morāles, kad vērtība ir zīmolu uzskaitīšana, tad šis romāns ir kā svaiga ūdens malks. 

Šoreiz grāmatas aprakstu vēlos nobeigt ar kādu citātu no grāmatas, tas gan nebūs par visu iepriekš minēto, bet gan atbilde uz to, ko darīt, ja kāds jums jautā, cik veca/s esi. 

"Es vienmēr esmu uzskatījusi, ka muļķīgi slēpt savu vecumu vai arī mēģināt izlikties, ka ir mazāk gadu, nekā to ir. Atteikties no saviem gadiem nozīmē to pašu, ko atteikties no savas dzīves."

Komentāri