Labais ārsts (248,lpp)

 

Atverot grāmatu tu nonāc nolemtā pasaulē. Dienvidāfrikas kādreizējā bantustānas pilsētiņā, "Tā nebija pilsēta, kas izveidojusies dabiskā ceļā saskaņā ar parastajiem cilvēku sabiedrībai raksturīgajiem iemesliem- teiksim, upe sausā apvidū, zelta atradnes, kāds vēsturisks notikums. Šī pilsēta bija iecerēta un izplānota uz papīra, un to paveica ļaunprātīgi birokrāti kādā tālā pilsētā. Šie birokrāti, visticamāk, nekad nebija redzējuši šo vietu." Un kopā ar tevi šīs pilsētiņas slimnīcā ierodas jauns, ideālu pilns ārsts Lorenss Voterss. 

Lorenss jauns un entuziasma pilns vēlas stāties pretī iekārtai, un šeit valdošajai bezcerībai. To visu ar skepsi un uzjautrinājumu novēro šeit esošais ārsts Frenks. Frenks netic, ka viens cilvēks spēj ko mainīt, patiesībā viņš jau sen ir padevies, un vienkārši eksistē līdzās pārējiem slimnīcas darbiniekiem. 

Lasot romānu, ir skaidri jūtams, ka grāmatai doto nosaukumu ieskauj sarkasms, un tas tikai paspilgtina nolemtības sajūtu. Jo šajā slimnīcā ārsts ir tikai tāds profesijas nosaukums, nevis aicinājums, nav misijas apziņas atvieglot trūcīgo iedzīvotāju dzīvi. Bet vai ar jaunības entuziasmu un ideāliem ir pietiekoši daudz, lai nostāvētu pretī sistēmas cilvēkiem? 


No angļu valodas tulkojusi Maija Cīrule

Izdevējs: AGB (Vēja suņa klasika)

Komentāri