Sievietes, par kurām domāju naktīs (432 lpp.)

 

Vai tu esi sieviete par kuru būtu jādomā naktī? Kādu ceļu tu, mana lasītāja, esi izvēlējusies iet- Savu vai citu spiestu? Vai tu esi piepildījusi savas dzīves alkas? Vai varbūt, esi tajā posmā, kad juties apmaldījusies? Ja tā, tad šī grāmata tev ir jāizlasa! 
Somu rakstniece Mia Kankimeki piecu gadu laikā ir izpētījusi nakts sievietes, un devusies pašrefleksīvos ceļojumos, lai nokļūtu tuvāk savām nakts sievietēm, un arī sev, savai otrajai grāmatai.
Liela daļa grāmatas tiek veltīta Āfrikai, un dāņu rakstnieces Kārenas Bliksenas dzīvei, kā apgalvo pati Mia, tad viņa brauc uz Āfriku pēc Kārenas drosmes. Un visa šī grāmata, ir sava veida drosmes meklējumi- iet savu ceļu, lai cik traks tas kādam, un iespējams pat pašam, nešķistu. 
Kad rakstu šo atsauksmi, man gribās saukt Mia vārda, bez priekšvārda rakstniece, jo starp drosmes meklējumiem, un viņas iedvesmas sievietēm, ir jūtama pati Mia, viņa ar saviem trāpīgajiem komentāriem un piebildēm, viņas vēstules šīm sievietēm, un viss grāmatas radīšanas ceļš ir piepildīts ar viņas bailēm, nedrošību, atklājumiem, cilvēcīgumu. Tāpēc Mia šķiet kā tuva draudzene, ne kāda sveša rakstniece, kas galvas tiesu pārāka par tevi. 
Atgriežoties pie nakts sievietēm, tad tās nav viennozīmīgi vērtējamas personas, nevar viņas tā vienkārši nosaukt par varonēm, jo ne visas rīcības atbilda augstiem cilvēcības standartiem, tomēr šīs sievietes iestājās par sevi un savām interesēm. Viņas bija drosmīgas, lai mirklī kad pavērās spraudziņa uz brīvību to izmantotu. Lasot par šo sieviešu dzīvēm, rakstniecēm un pētniecēm- Izabellu Bērdu, Idu Feiferi, Mērīju Kingsliju, Aleksandru Deividu-Nīlu, Nelliju Blai un māksliniecēm- Sofonisbu Angvisolu, Lavīniju Fontanu un Artemīziju Džentileski, sirdī gribās viņām pateikt paldies. Paldies, ka noņēma mums tēvu, vīru, brāļu verdzības ķēdes. Tikai dēļ Jums drosmīgās pirmās sava ceļa gājējas, mēs pārējās tagad vairs neesam tikai kustamais īpašums. Mēs varam ceļot bez pretēja dzimuma atļaujām kad gribam, uz kurieni gribam. Mēs varam piepildīt visus savus sapņus, ja esam pietiekami drosmīgas un "masas" viedoklis mūs neinteresē. Jo dārgās sievietes, kas gan ir Instagram un citurienes publikas viedoklis salīdzinājumā ar to, ka esi brīva un tevi nevar iespundēt trako mājā, jo nepaklausīji vīram, un atteicies mazgāt viņa kreklus un dzemdēt sesto bērnu. 
Parasti es kā neēdis cilvēks notiesāju grāmatas, tikai ne šo. Šo es izgaršoju, pēc katras nakts sievietes iepazīšanas paņēmu atelpu no grāmatas, lai pārdomātu nakts sievietes stāstu vēlreiz. Un tad tikai, pēc kāda mirkļa ķēros klāt nākošajai. Es negribēju savā galvā radīt pārdabisko sievieti visām nakts sievietēm sajaucoties kopā, lai kādi cilvēki viņas nebūtu bijušas, viņas bija pelnījušas arī manā galvā pašas savu, individuālo vietu. 
Šī nav pašpalīdzības grāmata, šī nav iedvesmas grāmata. Šī ir grāmata par mums sievietēm cauri gadsimtiem, par mūsu sapņiem un drosmi tos īstenot, tikai vajag patiešām to gribēt. Ja tu nerīkojies, lai savu sapni īstenotu, tad tas nav tavs sapnis. 
Starp citu, atceries nav tāda vecuma kurā esi pārāk veca, lai piepildītu savu dzīvi ar visām varavīksnes krāsām!

Komentāri