ienirt (352.lpp)

 

Grāmatas galvenais varonis žurnālists Cēzers pilnībā ienirts mīlestībā, kas viņu pārņem ieraugot jauno fotogrāfi Pasu. Cēzers, nobriedis vīrietis kurš pasauli ir redzējis kā no tās skaistās tā neglītās puses. Pasa var teikt tikko tapusi par sievieti, tātad jauna, dzīves alku pilna, un pārliecināta par savu patiesību. Vai te var būt mīlestība līdz mūža galam? Un, vai tā ir mīlestība abiem, vai viena cilvēka mīlestība, kurš domā ka ar to pietiks priekš abiem?

Grāmata ir ne tikai mīlestības stāsts, kuru Cēzers vēlas izstāstīt dēlam, rakstot viņam dienasgrāmatu, bet arī Cēzera pasaules redzējuma nodošana mantojumā Hektoram. Bez pārdomām kas lasītājam rodas par savstarpējām attiecībām un jūtu pasauli, ir iespējams arī atsvaidzināt savas zināšanas antīkajā vēsturē un mākslā. Iespējams, šajos mirkļos sajutīsies nedaudz neizglītos, bet ne visi spēj visu paturēt prātā. Tas mierinājumam. 

Lasot šo grāmatu, es spēju iztēloties kā tā top franču filmā, daudzos kadrus dažādās mākslas Mekas. Jaunu sievieti un nobriedušu vīrieti, starp kuriem agri vai vēlu ir gaidāma pieredzes un pārliecības sadursme. Starp citu, cik daudz var pārkāpt robežas, lai kādu paturētu? Kur sākas mīlestība un kur egoisms? 

Izlasot "ienirt" tu tomēr beigās redzi divus egoistiskus cilvēkus, kuri rūpējas par sevi. Un tad uznirst jautājums, vai tiešām šis romāns ir par mīlestību? 


No franču valodas tulkojusi Vineta Berga.

Izdevējs: Zvaigzne ABC

Komentāri