Apvāršņa vidū (192 lpp.)

Caur grāmatas lapaspusēm tev pielips vasaras tveice, pēc lasīšanas tā vien prasīsies kāds vēss un atspirdzinošs dzēriens, jo tik dzīvs ir teksts un tā elpa. Bezspēcība un nolemtība pavada lasītāju no lapas uz lapu, un tad jau esi nonācis grāmatas beigās. 

Kādā vasarā Šveicē plosās anormāls karstums un sausums, zeme plaisā, lopi mirts, un šajā Dabas izrādītajā varenībā un nežēlībā, kāda ģimene savā lauku saimniecībā piedzīvo savu lūzumu. Šajā vasarā trīspadsmit gadīgā Augusta bērnība beidzas. Kaut gan ir sajūta, ka Augusts nekad nav saņēmis tādus ģimenes apstākļus, lai varētu lasītājs apgalvot, jā, viņam ir bijusi bērnība. 

Uz Augusta tēva pleciem uzgulstas ne tikai dabas piespiestais saimniecības bankrots, bet arī ģimenes izjukšana. Kā robustais tēvs lai sagremo sievas patieso seju? Kā lai Augusts izcīna sev mīlestības kripatas, ja tagad mamma ir jādala ar vēl vienu cilvēku? Cik ap saimniecību ir izkaltusi zeme, tik izkaltusi ir šī ģimene, saplaisājusi un sadalījusies. 

Rolāns Buti ar tulkotāju Inesi Pētersoni ir meistarīgi manipulatori, tie ar vārdu karotēm tevī iebaro emocijas, sajūtas, padara tevi par daļu no kādas pasaules bezcerības. Un beigas... nu kā īstā dzīvē...

No franču valodas tulkojusi Inese Pētersone.

Izdevējs: Zvaigzne ABC

Komentāri