Uzgleznot melnā (496 lpp.)


Pielikt punktu savai dzīvei. Vai tā ir izvēle, vai strupceļā nonācis cilvēks ar sabradātu dvēseli? Cik tālu ir par tālu? Un kā tad ar tiem kas paliek, kā lai viņi sagremo to faktu, ka ar tavu mīlestību bija par mazs lai izvēlētos dzīvot. 

"Uzgleznot melnā" ir 500 lapušu garš sērošanas un pieņemšanas akts. Džosija satiek Maiklu, kurš paver viņai durvis uz citādāku pasauli. Beidzot jaunā meitene jūtas kaut kā vērta, vairs nav pabira, atkritums. Bet tad Maikls izvēlas nogalināt sevi, un tā atņem Džosijai ilūzijas par nākotni. Jaunā vīrieša nāve rada jautājumu- kāpēc, un vai es to varēju novērst? Kopā ar Džosiju tu ieiesi tumsā, tumsā no kuras nemaz nav tik viegli tikt laukā. Mēģināsi izturēt smaguma pilnās grāmatas lapaspuses un tikt līdz galam. Centīsies saņemties, un kopā ar jauno sievieti šķetināsi pavedienu pa pavedienam - kā viņas dzīves gružus, tā Maikla mānīgi spožo dzīvi starp dižajiem. 

Šis romāns ir par depresijas dziļo sakni, un to cik maz ir otra cilvēka rokās, lai kādu kas ar to sirgtu izvilktu ārā. Šis romāns ir par  sarežģīto konceptu vārdā ģimene, kā bērns lai izaug pilnīgs esot starp lielām personībām, kā lai vecāku panākumu smagums nesalauž bērnu? Un nevar jau nepieminēt, ka starp rindām virmo tik daudz kas... kādus noslēpumus aiz aizslēgtām durvīm nes katra ģimene? 

"Ļauj sevī ienākt tumsai. Ļauj galvai pārtapt par izpostītu puķu dobi, kur sazēlušas nezāles, asas un neglītas kā nekoptas nogāzes pārņēmušais augs, no kura iegūst rīcineļļu, kroplīgs, ļaundabīgi dzīvelīgs, ar sarkani zaļām, indīgām lapām un dzeloņainām sēklu pogaļām. Melnās domas okupē cilvēku kā slimība; par visļaunāko uzskatāma ticības zaudēšana. "

Solīti pa solītim mūs rakstniece aizved pie sadaļas-  izsāpēt un atlaist, saprast var mēģināt bet diez vai tā līdz galam izdosies. Tad vēl viss notikušais ir jāpieņem, jo pieņemšana ir daļa no atlaišanas. Lai palaistu vaļā šīs grāmatas tumsu, kas lasītājā iezogas, ir jādodas svaigā gaisā izvēdināt galvu. Tiksimies parkā, lasītāj! 

No angļu valodas tulkojusi Biruta Vaivode
Izdevējs: Kontinents

Komentāri