Viss velti (412 lpp)

Divi vārdi - viss velti, tāda nolemtības sajūta uzreiz ir klāt. Viss velti. Šķiet, galvenie grāmatas varoņi ir izvēlējušies tādu savas dzīves pozīciju - viss velti. Vai kā Tantīte nepārtraukti atkārtoja, "viss nav tik vienkārši". Vai tiešām viss nav tik vienkārši, vai arī cilvēka dabā ir visu sarežģīt? 

Sarkanā armija tuvojas, fronte virzās atpakaļ, briest pārmaiņas Austrumprūsijā. Vai palikt uzticīgiem Hitleram, vai gatavoties jaunajai varai? Bēgt vai palikt? Gorgmuižas iedzīvotāji atsakās skatīties patiesībai acīs, un līdz pēdējam atliek svarīgu lēmumu pieņemšanu. Muižas saimniece Katarīna ir padarīta par nespējīgu sievieti. Kamēr viņas vīrs pilda savus pienākumus Itālijā, šepti par viņu dzīvi uzņemas Tantīte. Kalpi sen vairs neievēro robežas, bet dēlēns Pēteris dzīvo savā pasaulē. Ik pa laikam muižā ierodas dažādi viesi, un bezkaunīgi izložņā katru muižas kaktu. Galu galā viss tak pieder visiem, un ir jāziņo, ja kāds grib būt izlēcējs. Un tad tiek pieņemt viens lēmums, kas padara traģisku muižnieku ģimenes likteni. 

Dzīve otrā pasaules kara laikā parastam cilvēkam. Caur dažādiem personāžiem, ciematiņa iedzīvotājiem tiek parādīta dzīve ar trešo reihu, un arī zaudētāju puses sekas. Rindiņu pa rindiņai atklājas cilvēku daba brīdī kad ir runa par izdzīvošanu. Kā arī, cik daudz sver viens vai otrs lēmums šādos izšķirošos brīžos. Cilvēka liktenis ir viņa pieņemtie lēmumi? 

No vācu valodas tulkoja Silvija Brice
Izdevējs: Zvaigzne ABC

Komentāri