Mazliet dzīvības (736 lpp.)

"Elīn, tu atkal raudi!", šī frāze ik pa laikam izskan kopš manā klēpī guļ šī smagā grāmata, kuras izkustināšanai ir nepieciešama piepūle. Es nespēju izskriet tai cauri, man vajag pauzi, vajag ievilkt saraustīto elpu un apdomāt izlasīto, izberzt no acīm slapjumu kas lasīšanu padara miglainu. 

Atverot "Mazliet dzīvības" tiek pavērtas durvis spēcīgiem emociju viļņiem, šķiet, ka nekur neesmu lasījusi tik spēcīgu mīlestības atspoguļojumu. Šeit esošā mīlestība uzsit emociju viļņus un rada aizkustinājuma asaras. Šīm asarām gan ir mazlietiņ skumju piegarša, žēl ka ir tik reta tāda mīlestība un mīlestības radītā pieņemšana. Un tad mīlestību nomaina sāpes, sāpes kas nāk no nežēlības kuru arī varam sastapt šajā pasaulē. Galvenā varoņa Džūda sāpes kļūst par daļu no manis, un ir jāsavaldās lai emocijas neizlauztos skaļā šņukstā. 

Četri jaunieši kas sadraudzējušies koledžā turpina savas gaitas kopā un dodas iekarot Ņujorku. Gadiem ejot draudzības kļūst sarežģītākas, bet arī dziļākas. Vilems labsirdīgs, iejūtīgs un pieticīgs vēlas kļūt par aktieri; Džeibijs – ambiciozs, asprātīgs un līdz nežēlībai tiešs gleznotājs; Malkolms – jauks, apdāvināts arhitekts; un izcili gudrais, bet neizprotamais un noslēgtais Džūds. Gadi rit un top skaidrs, ka Džūds sevī nes tumšus noslēpumus, rētas kas nekad netiks sadziedētas ja tās tiks ignorētas. Rētas nosaka visu viņa dzīvi un attiecības. Vai ar mīlestību būs pietiekoši, lai Džūdu izglābtu un sadziedētu? 

Lasot šo romānu ir jābūt vērīgam, autore stāstam piešķir dziļumu atklājot to no dažādiem redzespunktiem, un ir svarīgi piefiksēt kurš varonis stāta par notikumiem. Vērīgums palīdzēs izvairīties no klejošanas pa lapaspusēm turp un atpakaļ. 

Šis ir noteikti tas darbs, kurš nav jālasa cilvēkiem kas baidās no spēcīgām emocijām. (Ja Tev piemīt nulle empātijas, nav jēgas lasīt, jo šīs grāmatas burvība slēpjas tās emocijās.) Šeit ir svarīgi nolikt malā aizspriedumus un pieņemt pasaules tumsu un gaismu caur varoņu (cilvēku) attiecībām. 

Es nezinu, kā Tev veidosies attiecības ar šeit esošajām emocijām, un spilgto pasaules atspoguļojumu caur emocijām - šajā pašā pasaulē, kurā valda liela mīlestība, valda arī liela nežēlībā un neizturamas sāpes. Bet es varu atbildēt par sevi, un šobrīd man ir aizdomas, ka šī varētu būt mana 2022.gada mīļākā grāmata. Vai Tu jau esi saticis savu iespējamo mīļāko grāmatu 2022.gadā? 

No angļu valodas tulkojusi Laura Dreiže.
Izdevējs: Zvaigzne ABC 

Komentāri