Septītā kamera (368 lpp.)

Vai mēs varam uzticēties sabiedrības saprāta balsij? Vai mēs varam paļauties, ka izšķirošos brīžos cilvēku vairākums rīkosies godīgi un pareizi? Cik daudz varas mēs varam uzticēt sabiedrībai? Vai esam sasnieguši tādu briedumu, lai uzticētu lēmumu pieņemšanu sabiedrības vairākumam? Mēs esam demokrātiskā valstī, un demokrātija nav perfekta, jo saprāta balsi biežāk pārkliedz populisti ar saviem medus podiem. Ar bažām gaidu oktobri, ko izvēlēsies sabiedrības vairākums? Kāds būs turpmākais valsts kurss to noteiks sabiedrība izmantojot vai neizmantojot šo varu - nobalsot.

Tā kā esam politiski nemierīgos laikos, tad šī jauniešu grāmata man lasījās caur šo prizmu. Un šķiet, ka Kerija Drūrija nav pārāk augstās domās par cilvēkiem un viņu spēju kritiski spriest. Starp citu šī varētu būt laba grāmata par tēmu dezinformācija. 

Viens zvans un izlemts liktenis, bez faktu izvērtēšanas, iedziļināšanās vai pierādījumiem. Pusaudze Marta dzīvo pasaulē kurā spriež dzīvot vai mirt, vainīgs vai nevainīgs, ar maksas balsošanu vienam vai otram par labu. Spriedums ir veids kā izklaidēties sēžot mājā uz dīvāna un spaidot podziņas, ja vien tev ir nauda. Marta tiek apcietināta, un ir atlikušas septiņas dienas kurās cilvēkiem balstot par viņas turpmāko likteni. Mediji izmanto šo iespēju kā vēl vairāk pelnīt un manipulēt ar sabiedrību. Marta ir gatava nāvei, ja tas liks sabiedrības vairākumam atvērt acis, tad Marta atdos par to savu dzīvi. 

Kādā brīdī sajutu šausmu skudriņas pār savu ādu, jo sižeti un tehnoloģijas no fantastikas plauktiņa kas šķita neiespējami mūsdienās ir reāli. Tad kāpēc gan, lai tālā nākotnē tā arī nenotiktu "iztiesāšana". Cilvēki aizraujas ar realitātes šoviem kas apēd laiku un nedod nekādu labumu. Cilvēki jau tagad aiz anonimitātes maskas komentāros iztiesā un notiesā, izvēloties par pamatu sev patīkamākos medijus un avotus. Tad kāpēc, lai alkatīgās korporācijas neietu vēl tālāk? 

"Septītā kamera" nav glaimojoša grāmata cilvēkam, un lai arī tā ir vietām paredzama, tomēr paceltā tēma ir spēcīga. Mūsu nākotne ir jaunieši, un ir prieks par rakstniekiem kas spēj caur vieglu valodu un pietiekoši interesantu sižetu likt aizdomāties, vai pat diskutēt par svarīgiem jautājumiem. 



No angļu valodas tulkojis Allens Pempers

Izdevējs: Jānis Roze

Komentāri