Lasītājs vilcienā 6.27 (160 lpp.)

No visiem sabiedriskajiem transportiem vilciens šķiet viss romantiskākais, vilcienam piestāv pasažieri kas lasa grāmatas cietos vākos. Sliežu rīboņa rada lasījumam ritumu. Perfektā bildē, vilcienā ir iespēja tikt pie tasītes kafijas, kuru tad ik pa laikam malko ceļojot vārdu pasaulē. Ja Latvijas ceļa satiksme būtu draudzīga tādiem cilvēkiem kā es, tad es tikai braukātu ar vilcienu un lasītu grāmatas. Tagad ar vilcieniem es braucu tikai pa Itāliju, bet grāmatas nelasu, labam saturam tomēr ir svars, bet jo mazāk mantu, jo vieglāk ceļot. 

Belnēns Velmols velk savu dzīvi, no dienas pa dienai. Viņam riebjas savs darbs, tajā viņš slepkavo grāmatas un ņemas pa atkritumiem. Vienīgie brīži kuros viņš izraujas no tās ārā ir ceļā uz nīsto darbu, kad vilcienā lasa izglābtās lapaspuses svešiniekiem. Velmola dzīvē ienāk citas krāsas kad vilcienā atrod kādas būtnes dienasgrāmatu, viņš grib viņu atrast. 

Manuprāt, daudziem grāmatas nosaukums varētu likt gaidīt ko citu. Man lika gaidīt ko citu. Pārāk maz vilciena, bet ļoti daudz mīlestības pret grāmatām. Grāmatu malšanas mašīnas apraksti liek šo briesmoni ieraudzīt pašai savām acīm, kāda ieguldītās pūles uzburot pasaules un notikumus tiek samaltas kā nieks. Grāmatu fragmenti kurus lasa varonis, kā arī pēc tam atrastā dienasgrāmata, ienes savu odziņu darbā, un tomēr ir tāda dīvaina sajūta, nepabeigtība vai sasteigtība?! Ir kaut kas netverams bet klāt esošs, kas iepilina mazliet īgnuma, vai tā ir paredzamība? Vai varbūt tas, ka visas labās idejas saliktas kopā, bet nav novestas tā ar blīkšķi līdz galam?! 

Atgriežoties pie vilcieniem, ir grāmatas kurām piestāv vecas bibliotēkas ar lustrām un augstiem plauktiem, un tad ir šīs vilcienu grāmatas ar cietajiem vākiem, nevis tās ar noļukušajām ausīm - tās lai iet autobusiem. Tātad, kādu grāmatu vajag lasīt vilcienā? Ja vilcienā ložas vietiņā būtu grāmatu plaukts, kas tajā atrastos? Manā vilcienā visdrīzāk būtu ceļotāju dienasgrāmatas, ekspedīciju apraksti, piedzīvojumi. 


No franču valodas tulkojusi Ilze Fogele.
Izdevējs: Zvaigzne ABC

Komentāri