Gandrīz normāla ģimene (464 lpp.)


Normāls - es vienmēr esmu domājusi ko gan tas nozīmē, kas vispār ir normāls?! Mēs zinām vārda nozīmi, kā Tēzaurs.lv piedāvā tad: 
normāls īpašības vārds
normāli apstākļa vārds
1.Tāds, kas atbilst kam vispārpieņemtam, regulāram, izdevīgam.
2.Psihiski vesels.
3.Tāds, kas atbilst normai (2); pareizs.
4.sarunvaloda Labs; jēdzīgs.
5.sarunvaloda, neliterārs, nievājoša ekspresīvā nokrāsa Lieto, lai apzīmētu kaut ko stulbu.
Šobrīd Latvijā cenšas iegalvot ka normāla ģimene ir tāda kurā ir vīrietis un sieviete, un vienalga vai viņi ir alkoholiķi. Vai bērni ir peļņas iespēja, jo pabalsti ir vieglā nauda un nevajag strādāt, bet toties tā ir normāla ģimene. Vecākiem nav laika bērnus audzināt tāpēc, lai liktos mierā dodam gadžetus. Vientuļās mātes un vientuļie tēvi, pusmāsas un pusbrāļi kas izkaisīti pa pasauli un iespējams pat nezināmi un neiepazīti arī der. Vārdu sakot normāls ir ļoti plašs jēdziens, it īpaši tagad. Lai gan ja paskatās no otras puses, tad cieņa un mīlestība kļūst ar vien retāka parādība, ka varbūt tik tiešām tas vairs nav normāli bet gan unikāli un izņēmums. Kas lai zina uz kurieni mēs ejam...

Mācītājs Ādams ir tik ļoti pārņemts ar to kā viņš ar savu ģimeni izskatās citu acīs, ka aizmirst būt par tēvu un sava bērna labklājību, galvenais ir paštēls. Mamma Ulrika ir apmaldījusies savas emocijās, viņa vairs nezina kur šajā ģimenē ir vieta viņai. Viņa grib būt laba māte, bet neveidojas kontakts ar meitu, toties meitas draudzene gan varētu būt viņai brīnišķīga meita. Stella augot mainās, kļūst ar vien spuraināka, un ne tāda kā citi, viņa nav "normāla". Šīs ģimenes ligzda sašūpojas brīdī kad Stellu apcietina par slepkavību. Vai viņu bērns ir vainīgs? Un ko vecāki darīs, lai meitu izglābtu? 

Vēl viens dinamisks un pulsējošs stāsts par ģimeni. Stāsts kurā aizverot mājas durvis bilde mainās. Sabiedrības spiediens un centieni iekļauties vispārpieņemtajos noteikumos un normalitātēs, bet ko darīt, ja tu pats savā būtībā esi jau citāds?

Grāmatai dzīvību piešķīra tieši tas, ka ģimenē notiekošais tika parādīts no katra ģimenes locekļa skatupunkta. Un tā varēja izsekot kur radās pārpratumi, plaisas un atsvešināšanās. Man personīgi mācītāju- tēvu gribējās ik pa laikam sapurināt. Spriedzi arī palīdzēja uzturēt jautājums, vai meita ir vainīga, un ja ir tad kāpēc? Kurā dzīves punktā šajā ģimenē viss aizgāja šķērsām? Ātri gribēsi zināt atbildi, tāpēc grāmatu ātri arī izlasīsi. 

Grāmatai piešķiru 👍👍👍👍.

Tulkojusi Dace Andžāne.
Izdevējs: Latvijas Mediji

Komentāri