Meitenes (304 lpp.)

Ak šis jaunības dullums. Hormonu vētras. Pārliecība, ka esi pieaudzis un visu zini labāk, kaut gan ir tikai padsmit gadu. Šī steigšanās pieaugt. Jaunībā nenobriedušais prāts var radīt kļūdas par kurām pēc tam var nākties maksāt visu mūžu. Bet hormoni jau neļauj sadzirdēt kādu saprāta balsi no malas. 

Četrpadsmit gadīgā Eva sāk spuroties piedzīvojusi pirmo atraidījumu mīlestībā, kad draudzenes brālis nenovērtē viņas jūtas meitene meklē citus veidus kā tikt pamanītai. Arī vecāki šķiras, kura pusē nostāties un uz kuru dusmoties? Vai tagad vecāki vēl mazāk viņu pamanīs, esot aizņemti ar savām dzīvēm? 

Evas personības lūzuma brīdī, viņas redzes laukā nonāk Sjūzena. Evu savaldzina Sjūzenas mežonīgums, brīvība, robežu neievērošana. Tagad Eva par visu visvairāk alkst tikt šīs meitenes ievērota. 

Grāmatas "Meitenes" tapšanu ir iedvesmojis Mensonu ģimenes kults. Kad 60.gados noziedznieks Čārlijs Mensons cerēja tapt par slavenu mūziķi, kā arī sevi pasniedza kā tā laika Mesiju. Viņš radīja vidi kurā hipiju kultūras piekritējiem pulcēties, apreibināties ar narkotiskām vielām, un nodoties viņa "brīvības izpausmēm". Lielākā daļa viņa sekotāju bija sievietes. Šis kults starmešu gaismu ieguva kad 1969. gadā ģimenes locekļi Sjūzena Atkinsa, Tekss Vatsons un Patrīcija Krenvinkela ienāca Holivudas aktrises Šēronas Teitas mājās un noslepkavoja viņu un vēl četrus cilvēkus. Klāt bija arī Linda Kasabiana, kura nepiedalījās slepkavībās. Mensonu ģimenes locekļi pastrādāja arī vairākas citas slepkavības, uzbrukumus, sīkus noziegumus, zādzības un ielu vandālismu. 

Sākšu ar to, kas man šajā grāmatā nepatika. Ja es nebūtu daudzus gadus atpakaļ redzējusi seriālu Aquarius, kur galvenajās lomās ir Deivids Duhovnijs - izmeklētājs, un Gethin Anthony - Mensons, kurš izcili tēloja šo noziedznieku un kulta galvu, tad man nebūtu izpratnes par to, cik grāmatas galvenā varone ir sev izvēlējusies nepareizus draugus. Līdz pat stāsta beigām vienkārši liktos, ka tā ir parasta, ļoti degradējušos cilvēku grupiņa, kas narkotiku iespaidā izdara noziegumus. Es nejutu šajā grāmatā šo kulta, ģimenes enerģiju, šo prāta pārveides manipulācijas spēli. Bet tā kā grāmatas uzsvars tomēr ir uz meitenēm, un katrs lasītājs var pats saprast kā tas domāts - meitenēm kas pieaug un nepieaug, vai šī kulta meitenēm, - tad ignorēšu to kas nepatika. 

Tas kas patika - nenobriedušā prāta un hormonu radītā vēlme būt redzamai, īpašai. Šis bērna naivums, kad tici esi pieaudzis un visam gatavs. Godīgums kuru rakstniece saglabāja nepadarot galveno varoni liekulīgu, kad stāsts pieskaras slepkavības daļai. 

Par pusaudžiem kas apmaldas un meklē savu balsi lielajā pasaulē, piešķiru šai grāmatai 👍👍👍👍.


No angļu valodas tulkojusi Sandra Rutmane.
Izdevējs: Zvaigzne ABC

Komentāri