Burve (266 lpp.)

Ko baltais cilvēks dara ar citādo, neierasto un aizdomīgo? Iznīcina. Nokauj pašā saknē, lai nekas netraucētu baltajam cilvēkam būt pārspēkā. Tā uz aizdomu pamata tika nogalinātas sievietes "raganas", tad baltais cilvēks ieradās Amerikā un noslaktēja lielāko daļu pirmiedzīvotāju - indiāņu. Jo kāpēc gan vajag dalīties ar zemi un teritoriju, ja var visu iegūt sev?!

Sīlija Rīsa "Burvē" apvieno šos vēsturē skaļos posmus - raganu medības un indiāņu nospiešanu. 

Indiāņu meitene Agnese, redz vīziju par kādu sievieti Mērīju Ņūberiju no 17.gadsimta, viņas abas šķir 400 gadi, un tomēr ir sajūta, ka Agnese ir daļa no Mērijas, un Mērija grib lai viņas stāsts tiek atklāts. 

Caur Agneses vīzijām mēs iegūstam skaudru indiāņu izzušanas stāstu. Mērija bēgot no sadedzināšanas uz sārta ieguva sev jaunu ģimeni starp indiāņiem. Tikai laikam ejot, arī šeit iemīļotajiem cilvēkiem nāksies bēgt no mājām un mirt, un Mērija kopā ar viņiem dosies māju un miera meklējumos. 

Diemžēl man gadījās iepazīt šīs grāmatas varoņus caur otro grāmatu, jo izrādījās ir pirmā daļa šim stāstam, to gan par laimi var just tikai beigās, kad tiek pastāstīts kas notika ar kaut kādiem varoņiem kuri nemaz otrā grāmatā nebija. 

Šī grāmata tiek likta jauniešu plauktiņā, kas mani pārsteidz ņemot vērā asiņaino vēsturi kas netiek slēpta. Bet, laikam jau jauniešiem ir jāzina kāda var būt cilvēka daba, un cik baltais cilvēks var būt liekulīgs (kristieši nejuta sirdsapziņas pārmetumus darot pāri indiāņiem). Vieglā valoda un raitie notikumi var noturēt jaunieša uzmanību. 

Grāmatai piešķiru 👍👍.

No angļu valodas tulkojis Aldis Ābeltiņš.

Izdevējs: Zvaigzne ABC

Komentāri