Tas ir tikai cilvēciski (272 lpp.)

Mēs dzīvojam interesantā un nedaudz baisā laikā, kad tehnoloģijām attīstoties arvien grūtāk paliek pateikt kas ir īsts un patiess bet kas nē. Skrullējot cauri paziņu profiliem redzam perfektās bildes ar perfektajām dzīvēm, zem tām lepni sarakstīti arī šajā grāmatā izmantotie haštagi, bet vai tas ir patiesi? Vai tā nav tikai maksa kuru cilvēks izvēlas nest? Vai nav tā, ka jo perfektākas ar filtriem pārklātas bildes, jo patiesībā šī cilvēka dzīve mazāk atbilst viņa ievietotajiem haštagiem? Kāpēc šajā gadsimtā cilvēkiem tik ļoti ir slēpti (caur bildēm, ierakstiem) jākliedz - PAMANIET MANI UN IELIECIET SIRSNIŅU!?

Grāmata "Tas ir tikai cilvēciski" ir par kādu ģimeni, kuri ir bagāti, slaveni un protams publiski. Vīrs, Žans Farels ir televīzijas žurnālists, viņa sieva Klēra ir intelektuāle un esejiste, feministe. Bet dēls Aleksandrs, tēva spiediena rezultātā ir izcilnieks. Žans un Klēra visu savu mūžu ir veltījuši savai karjerai, publiskajam tēlam, kā dēļ dēla audzināšana tika atstāta novārtā. Un tad vienā dienā Aleksandra iespējamā rīcība sagrauj šo perfekto tēlu. Klēras drauga meita apsūdz Aleksandru izvarošanā, puiša tiesa notiek brīdī kad aizsākas kustība #metoo. 

Karīna Tvila šo romānu pasniedz kā tiesai izskatāmos materiālus. Es, lasītājs, esmu zvērinātais, kuram aizverot grāmatu ir jāizlemj kā notiesāt Aleksandru. Vismaz tādu sajūtu man radīja Karīnas neemocionālais romāna pasniegšanas veids. Patiesībā arī grāmatas beigas bija paredzams, un šajā reizē man tas patika, patika ka grāmata bija nobeigta tā kā reālajā pasaulē visdrīzāk šis stāsts arī beigtos. Jā, tas parāda cik ciniski vērtēju "valdošo taisnīgumu". Bet kaut vai pavērojot kas notiek pie mums pašiem, tad nauda, vara pluss slava ir vairogs kas pasargā. 

Es šai grāmatai piešķiršu 👍👍👍👍par to, ka grāmatai ir divi stūrakmeņi kas liek runāt un domāt, viens, jau pašā sākumā minētais, par to kas patiesībā slēpjas aiz laimīgajām un skaistajām bildēm. Un otrs, par #metoo. Par tām robežām par kurām sabiedrībā visi runā, ka tās ir bet kad paskaties kā jaunās sievietes, un arī jaunie vīrieši, uzvedas tajos pašos realitātes šovos, klubos pasniedz sevi kā gaļu, tad nav ko brīnīties beigās kā viss saplūst kopā un robežas izplūst... Šī gadsimta nelaime ir tā, ka tik pat kā nav ne dāmu ne džentelmeņu, un kā grāmata liek atcerēties, ka arī ja būtu, tad nav garantija ka dāmā vai džentelmenī patiesībā neslēpjas nezvērs. 

No franču valodas tulkojusi Inta Šmite.

Izdevējs: Jānis Roze

Komentāri