Pavasara ūdeņi (232.lpp)


Vai tādēļ, ka tā ir klasika būtu obligāti jālasa nākošām paaudzēm?! Šis un līdzīgi jautājumi vienmēr ir uzpeldējuši kad runa ir par obligāto literatūru, vai mūsdienu jaunatnes izglītošanu. Manuprāt, lai iesētu lasīt prieka sēklu, ir jāpiedāvā grāmatas, kas atbilst tā laika jaunietim, savādāk lasīšana kļūst par moku rīku, un mirst. Bet, vai tas nozīmē, ka jāatsakās no klasikas, visdrīzāk, ka daļēji jā. Jo ir tādi darbi, kas tik trāpīgi atspoguļo mūsu cilvēku nemainīgo dabu un netikumus, ka darbs ir mūžīgi aktuāls. Un ir arī tāda klasika, kas šī laika dinamikai ir tik naiva un neiederīga, ka lasīšana uzdzen miegu. 

Dimitrijs Saņins ir ieradies Franfurtē tikai uz īsu brīdi, lai pēc tam dotos uz savu dzimteni Krieviju. Klejojot viņš nonāk itāļu konditorijā kurā satiek skaisto jaunavu Džemmu Rozelli. Viņa viesošanās ieilgst, jo Rozelli ģimene ir viņu savaldzinājusi, it īpaši jaunā Džemma, tik ļoti ka kādā brīdī viņš attopas, ka viņu mīl. Bet Džemmai ir bagāts līgavainis, lai Dimitrijs kļūtu par līdzvērtīgu pretinieku viņam ir jāpārdod sava muiža. Tikai kam, piedevām vēl šeit Vācijā? Dimitrijs uzskrien paziņai, kura turīgā sieva Marija Polozova varētu kļūt par potenciālo pircēju. Ak, šī Marija, tā nav tik naiva un trausla kā Džemma, šī sieviete spēlē pavisam citu spēli, spēli kurā sāk sapīties Dimitrijs. 

Turgeņevs saviem varoņiem liek piedzīvot pirmās jūtas, pirmo mīlestību un arī kaisli. Kaisli, kas mēdz būt spēcīgāka par mīlestību. Kaisli kas pēc gadiem var atstāt rūgtu piegaršu, tad, ja tā ir bijusi izvēle. Un saldas skumjas par pirmo mīlestību. Lai rakstnieku spētu līdz galam izbaudīt, un pamanīt nianses un mājienus par varoņiem, kas paslēpti to vārdos un uzvārdos, ir jābūt inteliģentajam lasītājam ar labām citu valodu zināšanām, un visdrīzāk jālasa oriģināl valodā. Savādāk ir pliekana garša grāmatai. 

Savukārt, atgriežoties pie mūsdienu jauniešiem, tad šis darbs, manuprāt, ir par naivu, un tajos izraisītu tikai smīnu. Kā arī grāmatai trūkst dinamikas un spriedzes kas valda šodien. Vai šodien vispār vēl eksistē tīras un naivas pirmās mīlestības? Vai tomēr vairāk ir runa par kaisli un hormoniem, kas liek domāt ka tā ir pirmā mīlestība? Kāda izskatās šodienas pirmā mīlestība, mīļais lasītāj? 



No krievu valodas tulkojis Augusts Mežsēta.

Izdevējs: Zvaigzne ABC

Komentāri