no MĪĻĀKĀS par SIEVU? (320 lpp.)

Sešdesmit gadīgais tiesnesis Gajs iemīlas daudzas reizes jaunākajā advokātē Merionā. (Meriona ir jaunāka par viņa dēliem, tas tā, lai saprastu cik jaunāka.) Kad abi mīlētāji izlemj atklāt savas jūtas publiski, un Gajs ir gatavs šķirties no pirmās sievas, abi saskaras ar savu ģimeņu iebildumiem. Un ir spiesti paskatīties uz savām attiecībām ar sabiedrības stereotipu acīm. Sāk pārim rasties šaubas par kopīgo nākotni. 

Redzot grāmatas vāka nosaukumu un lasot tās aprakstu, šķiet šī būs klišejiska grāmata par vīru kurš piedzīvo pusmūža krīzi, un izvēlas divreiz jaunāku sievieti, lai paš-apliecinātos ar cilvēk trofeju. Tomēr lasot sanāk piedzīvot patīkamu pārsteigumu. 

Šī grāmata nav par klišejām, bet par attiecībām ģimenē. Par divu pieaugušu cilvēku izvēlēm, kuras ietekmē viņu bērnus. Par bērniem kas izaug, un bērnībā gūtās traumas turpina pārnest uz savām ģimenēm. Par laulību kurā ienāk vientulība, jo kāds no partneriem ir savtīgāks par otru. Šajā gadījumā Gaja pirmā sieva Lora, kas zem savas manipulējošās nevarības slēpj despotismu. Gajs neplānoja atrast sev mīļāko, kur nu vēl meitas vecumā, bet viņa vienmuļajā un vientuļajā dzīvē pēkšņi uzspīdēja Merionas saule. Izslāpis cilvēks nespēs atteikties no dzīvības malka, kas pēkšņi atkal ļauj justies dzīvam, mīlētam, svarīgam. Merionai Gajs nav maks un apmaksāti rēķini, bet gan vīrietis ar kuru esot kopā viņa var augt. 

Protams rodas jautājums, kas ir jānotiek jaunas sievietes galvā, lai veidotu attiecības ar vīrieti tēva vecumā. Šeit gan rakstniece pieiet "tradicionāli", un stāstā atklāj jaunās advokātes bērnību un tēva trūkumu tajā. Šajā reizē šāda pieeja, kas ir tik paredzama, nav kaitinoša. 

Šis ir skumjš romāns, kad pareizā izvēle salauž sirdi un atgriež tevi vientulības pasaulē. Kad mīlestība uzvar un neuzvar vienlaicīgi. Man jau liekas, ka šo grāmatu vajadzēt lasīt tiem kas šķiras, lai mācītos "kā nevajag darīt"- sievas, jā jā šoreiz riktīgi ciets akmens tiek iemests sieviešu/māšu dārzā. 

Veselīgi izšķirties spēj tikai nobrieduši cilvēki. Cik uz šīs planētas ir nobriedušu cilvēku? Diemžēl maz!


No angļu valodas tulkojusi Dace Strelēvica

Izdevējs: Zvaigzne ABC

Komentāri