Privāta lieta (206.lpp)

Ko tu darītu, ja tev paziņotu, ka tavs pirmdzimtais ir invalīds? Bērnam ir trauma, un visdrīzāk viņš neizaugs par pilntiesīgu sabiedrības locekli? Ārsti dos mājienus, ka no šāda apgrūtinājuma savā dzīvē ir jāatbrīvojas. Ko tu darīsi?!

Divdesmit septiņus gadus jaunais skolotājs Putns (jaunības iesauka), gaida savu pirmdzimto. Naktī gaidot bērna ierašanos pasaulē, viņš klejo pa Japānas ieliņām un atvadās no sava sapņa - ceļojuma uz Āfriku. Viņam ir jākļūst par tēvu, kārtīgu ģimenes cilvēku, visa iekrātā nauda ceļojumam aizies jaundzimušā vajadzībām. 

Tas brīdis ir klāt, jaundzimušais ir nācis pasaulē. Bet Putnam ierodoties slimnīcā, ārsts neadekvātā manierē paziņo, ka mazulim ir smadzeņu tūska, un Putns ir kļuvis par briesmoņa tēvu. Sievasmāte šausmu pārņemta liek atrast veidu kā Putnam atbrīvoties no mazuļa. 

Šo grāmatu nav iespējams lasīt bez emocijām, un ārstu attieksme uzdzen šermuļus. (Darbība risinās 64.gada slimnīcās.) Tev varbūt šķitīs, ka pie mums gan tā nebūtu bijis, vai tā ir tikai grāmata. Bet es zinu stāstus, kā vecmātes un ārsti arī Latvijā šādu īpašo bērnu vecākiem ir ieteikuši atdot šos bērnus attiecīgām iestādēm un nemocīties. Nedrīkst arī aizmirst par doma kas klejoja reiz ūsaina onkuļa vadībā- par tīro rasi. 

Autors atspoguļo galvenā varoņa iekšējās mokas un šausmas. Putns ir bijis neveiksminieks, un nu viņam ir jāizdara izvēle, turpināt bēgt vai būt drosmīgam. Tā kā pašam Kenzaburo ir bērns ar garīgo atpalicību, tad protams rodas jautājums, vai šajā grāmatā viņš atspoguļo savas iekšējās šausmas gaidot sava bērna ienākšanu pasaulē? 

Šī ir skaudra un ļoti patiesa grāmata. Kas sagaida pārdomas, kā tu rīkotos šādā situācijā? Vai esi spējīgs savu daļu brīvības ziedot otram, vai spēsi savu egoismu atbīdīt malā? Nemaz jau nepieminot tādus jautājumus, kāpēc ar mani tas viss? Un tu būsi liekulis, ja neatzīsi, ka kādā no mirkļiem spēji saprast Putna šausmās paslēptās bailes. Cilvēka daba nav tik tālu evolucionējusī, lai spētu pieņemt ar mīlestību un laipnību citādāko. Bet paldies tiem dažiem, kas to spēj. 


No japāņu valodas tulkojusi Linda Galvāne

Izdevējs: Atēna

Komentāri