Sestā kupeja (192 lpp.)

Nekad nevar zināt kādus cilvēkus satiksi ceļā. Bet, ja šis ceļš ir garš, un piespiedu kārtā jādala ar nepatīkamu svešinieku, svešinieks kļūst par savējo, lai cik derdzīgs sākumā būtu šķitis. 
Somu meitene ar vilcienu dodas pāri Sibīrijai, lai piepildītu reiz sapņoto vēlmi. Šis ceļš nav drošs, jo vari saskrieties ar salauztiem cilvēkiem, kuri vairs tic tikai dūres spēkam. Ja ko gribās tad to var paņemt. Šāds savas Krievzemes dvēseliski sakropļots vīrietis kļūst par meitenes kupejas biedru. Vīrietī ir stāsts kurš laužas ārā ja tik ir klausītājs. Meitenē arī ir stāsts, kuru tā vēlas nosargāt no svešo skatieniem. 


Lasot var dzirdēt kā vilciens rībinās pa sliedēm, jūti kupejas sastāvējušos gaisu, kas kļūst smags no sastāvējušās tējas un paģiru garaiņiem. Aiz loga skrien ciemi un pilsētiņas, drupas kas palikušas no mākslīgi radītiem ciemiem. Šīs kapitālisma un alkatības izvarotās vietas cenšas turpināt savu dzīvi ar dzīvajām un beigtajām rūpnīcām. Pāri visam valda viena enerģija - ir jāizdzīvo, lai vai kas. 

No somu valodas tulkojusi Maima Grīnberga.
Izdevējs: Zvaigzne ABC

Komentāri