Mums pieder debesis (368 lpp.)

Man vienmēr ir šķitis dīvaini, kad rakstnieks izvēlas rakstīt par nāvējošām slimībām bet pats ar to nav saskaries. Var jau apgalvot, ka pietiek ar iztēli un spēju nolasīt cilvēku emocijas, veltīt laiku informācijas ievākšanai par izraudzīto kaiti, un tomēr... Un tomēr es ticu, ka jutīgāks un vērīgāks lasītājs jutīs - tā ir tikai emociju un sajūtu spekulācija kā varētu būt vai ir. Protams, ir ģeniāli rakstnieki, bet atzīsim tādu ir mazākumā kas spēj transformēties un izjust visas vissmalkākās emociju krāsas. Šī grāmata iegūst citu vērtību, jo pats rakstnieks ir cīnījies ar vēzi, kā arī ar šo pašu kaiti ir zaudējis savu tēvu. Tātad "Mums pieder debesis" paver kāda konkrēta cilvēka, Lūka Alnata sāpes un pārdzīvojumus esot abās frontes pusēs. 

Robs un Anna vēlas ģimeni, lai arī Anna citiem liekas vēsa, tomēr viņā mīt mīlestība un šo mīlestību viņa ir gatava sniegt ne tikai savam vīram bet arī bērniņam. Lai arī bērniņa ieņemšana ir viegla, tā noturēšana prasa pūles, un tā pēc zaudējumiem un sāpēm, kad neviens vairs priekšlaicīgi necer, Roba un Annas dzīvē ienāk Džeks. Visi trīs kopā pavada sešus laimīgus gads, bet tad it kā mazi misēkļi, dīvaini atgadījumi ar Džeku, liek vecākiem rūpīgāk pievērsties bērna veselībai. 

Šis ir skaudrs stāsts par zaudējumu, sāpēm, situācijas pieņemšanu un beigās palaišanu. Manuprāt, lielākā traģēdija pasaulē ir vecākiem bērna zaudējums, pat personīgi neārstējamas slimības nav nekas salīdzinot ar to, ka daļiņa kas nākusi no tevis mokās bet tu nespēj neko darīt. Diemžēl ne visi vecāki spēj tam pāri tikt, un vēl grūtāk ir turpināt dzīvi tad, ja nav cita bērna dēļ kura censties tikt uz kājām. 


Mēs katrs ar sāpēm cīnāmies savādāk. Un lai arī ne vienmēr saprotam otra sāpju izpausmes, nav tādu cilvēku kuriem nesāpētu. Tas ko šādos brīžos mēs varam darīt, ir dot cilvēkam laiku, un neuztvert personīgi neko no tā ko viņš dara. Cilvēkam var palīdzēt tikai tad, kad un ja viņš to vēlas un apzinās, ka palīdzību vajag. Reizēm tas prasa cilvēka mūžu, tik dziļas ir sāpes. 


No angļu valodas tulkojusi Maija Opse.

Izdevējs: Zvaigzne ABC

Komentāri