Hana (336 lpp.)

Esot dzīvam būt iekšēji mirušam - šādā stāvoklī Hana pavada daudzus gadus. Politiskie notikumi, pašas izdarītās izvēles, un vainas sajūta ir saplosījušas Hanas dvēseli. Hanas dvēsele atgādina sakaltušās maizes garozas kuras tā glabā kabatā, un mierinājumu meklējot zelē. 

Deviņgadīgā Mira paliek bāreņos, nu viņai nākas saskarties ar apkārt esošo cilvēku patiesajām sejām. Mirai vairs ir tikai klusējošā tante Hana. Vai bērna tīrā sirds spēs uzlasīt un kopā salipināt Hanas dvēseles drupačas? 

Šoreiz uz Otrā pasaules kara notikumiem skatāmies caur čehu tautas pieredzi. Pirms kara gadi, kara gadi, un pēc kara gadi - izvada mūs pa Čehoslovākijas vēstures pagriezieniem caur vienas ebreju ģimenes stāstu. 

Arī "Hana" iezīmējas sievietes spēks, šī grāmata ir par spēcīgām sievietēm kuras lai arī tika aizlauztas, plosītas, skrāpētas tomēr dzīvoja un dažas arī izdzīvoja. 

Autore atstāj vietu iztēlei par pieaugušās Miras turpmāko dzīvi, viņa izbirdina drupačas kas iezīmē viņas turpmāko ceļu, rosina uz domām un liek uzdot jautājumus. Bet atbildes būs jārada vien pašiem, un šķiet par to es noņemšu punktu. Šai grāmatai es piešķiru 👍👍👍👍.

No čehu valodas tulkojis Jānis Krastiņš.
Izdevējs: Pētrgailis

Komentāri