Japāņu mīļākais (304 lpp.)


Grāmatas frivolais nosaukums var vienai lasītāju grupai likt cerēt, ka piedzīvos erotikas piesātinātu stāstu, vai lubeni kurā varēs aizbēgt no rudens tumsas kas tuvojas. Savukārt otra lasītāju grupa šo grāmatu nemaz nepaņems, dēļ tiem pašiem iemesliem kāpēc paņemtu pirmā grupa. Es pie šīs grāmatas tiku tāpēc, ka man ieteica. 

"Japāņu mīļākais" ir stāsts par neiespējamu mīlestību mūža garumā. Par mīlestību draudzībā. Par aizspriedumiem kas stājas ceļā mīlestībai. 

Karam tuvojoties mazo ebreju meiteni Almu aizsūta uz Ameriku. Apziņa, ka vairs nesatiksi vecākus, padara meiteni cietu. Tomēr laikam ejot Alma kļūst par daļu no šīs ģimenes. Dzīvojot pie tēvoča viņa iepazīstas ar viņu japāņu izcelsmes dārznieka dēlu Ičime, bērniem pieaugot draudzība pārvēršas mīlestībā. Tikai šī mīlestība kļūst neiespējama pēc Pelhārboras, un Alma apzinās ka stabilitāti un komfortu nespēs iemainīt pret šīm jūtām. Turpmāk mūža garumā Ičime būs Almas noslēpums, vēstules un retas tikšanās veldzēs sirdi daudzus jo daudzus gadus. 

Kāpēc šī grāmata nepaņēma manu sirdi? Tāpēc, ka man pietrūka vairāk Almas dzīves stāsta. Paralēlā līnija ar Almas mazdēlu un viņas aprūpētāju Irinu likās lieka. Grāmata būtu dziļāka, emocionāli piesātinātāka un krāsaināka, ja visi spēki tiktu veltīti Almas dzīves gājumam, un Ičime dzīvei. Katru lapu par laiku koncentrācijas nometnēs Amerikā tvēru kāri, jo par šo posmu tur otrpus okeānam zinu mazāk. 

Tāpēc es šai grāmatai piešķiru 👍👍👍. Laba grāmata rudens vakariem, bet priekš manis šī nav izcilo plauktā. 


No spāņu valodas tulkojis Edvīns Raups.

Izdevējs: Zvaigzne ABC

Komentāri