Karaļvalsts (528 lpp.)

Man ir paveicies paceļot pa Norvēģiju, tās kalniem un tajos ieskautajiem mazajiem ciematiņiem, tāpēc iztēlei nevajadzēja lielu piepūli, lai atkal tur nokļūtu - Roja un Karla karaļvalstī. Dzīvei nelielā kopienā ir savi plusi, bet tikpat lieli arī mīnusi. Visi visu zin, un par to ko zin piever acis vai tomēr nē, tas jau uz katra paša sirdsapziņas. Šajā stāstā līdzvainīgi ir visi pie tā kā ļaunums kā augonis iesēžas cilvēkā. 

Divi brāļi. Rojs dzīvo rāmu un mierīgu dzīvi savā ģimenes mantotajā īpašumā, vada benzīntanku un sapņo par to, ka reiz pašam piederēs sava uzpildes stacija. Rojam pietiek ar mazumiņu, vismaz pats sev to iegalvo. Karls vienmēr ir bijis tas kurš starp abiem brāļiem izceļas, tas kurš iekaroja vietējā ciema meiteņu sirdis. Pēc daudziem gadiem Karls atgriežas mājās. Ar sievu un grandiozu plānu. Karla atgriešanās atgriež arī visas Roja atmiņas un pārdzīvojumus. Visa tumsa kas šajā ģimenē un ciematā mita sāk uzpeldēt. Cik tālu Rojam ir jāiet, lai glābtu un būtu jaunākā brāļa stiprā aizmugure? Vai tā ir lojalitāte, vai tomēr vainas apziņa?!

Es īsti neesmu Jū Nesbē daiļrades cienītāja, bet mana draudzene apgalvoja, ka šis nav viņa ierastā cikla turpinājums, un šeit ir interesanti atspoguļotas brāļu attiecības. Un viņai ir taisnība, brāļu attiecības, ģimenes izpratnes jēdziens - ģimene pāri visam, pat ja ģimenē notiek ellīgas lietas ir interesants veids kā paskatīties uz lojalitāti un mīlestību. Tomēr ar katru lapas pusi atklājas, ka šeit nav runa par lojalitāti, bet gan vainas apziņu, kas tik stipri pavada brāli, ka tas ir gatavs darīt visu, lai no tās atbrīvotos. 

Šis ir stāsts par diviem zēniem kurus salauž ģimenes tumsa. Par zēniem kuri būdami pieauguši turpina nest bērnības nastas. Šis ir stāsts par diviem brāļiem, upuriem - ģimenes upuriem, skarbās vides, un ciemata iedzīvotāju vienaldzības upuriem. Uz viena maza zēna, kurš pēc tam izaug par vīru, Roja pleciem ir visa viņu vecāku, ciemata vainas sajūta. Ar tik smagu nastu, bija grūti izdarīt citas izvēles...

Par to, ka šī grāmata bija kas vairāk par trilleri un detektīvu es piešķiru 👍👍👍👍👍.

No norvēģu valodas tulkojusi Dace Deniņa.
Izdevējs: Zvaigzne ABC

Komentāri