Karnas mantojums (376 lpp.)

Ko es saņemšu mantojumā no savējiem? Jautājums pazib man prātā izlasot pēdējo triloģijas daļu. Un es nerunāju par mantu, ar mantu ir viegli, bet ar tiem neredzamajiem pavedieniem, emocijām, attiecībām, atmiņām ir sarežģītāk. Šis ir brīdi kurā ļauties piezīmēm dienasgrāmatā, jo mēs katrs sevī kā mantojumu kaut ko nesam no dzimtas. Gribam to vai nē... Šis darbs liek pavērties pagātnē, un pārdomāt attiecības un notikumus savā dzimtā. 

Dinas dēls Benjamins ar zīdainīti uz rokām atgriežas mājās. Viņš nav nekāds saimniekotājs, tāpēc dzimtas īpašums neatgūs savu spozmi viņa vadībā. Ārstējot vietējos ļaudis un rūpējoties par mazo meitiņu no vientulības neizbēgt. Tāpēc ļaujas pagātnei - Hannai, un kādreizējam sapnim - Annai. Pienāk mirklis, kad ir jāizdara izvēle, un viena no dāmām tik sāpināta. Benjamins tāpat kā māte Dina pats to neapzinoties spēlējas ar jūtām, grib visu nevis tikai kaut ko. 

Pēc astoņpadsmit gadiem mājās atgriežas arī pati Dina. Dina ņem grožus rokā, un nododas biznesam, un dzīvei kuru pati sev grib jo nauda ir labs vairogs.

Benjamina meita Karna aug starp šiem cilvēkiem un cenšas viņus izprast un to pasauli kurā atrodas. Kāpēc pieaugušie izvēlas dzīvot noslēpumos? Kāpēc pieaugušie nav līdz galam godīgi? Vai arī tētis ir šāds cilvēks? Un ir tik grūti dalīt tēti ar sievietēm un ārsta praksi. 

Triloģija sākas ar Dinas piedzimšanu un beidzas ar viņas nāvi. Šī spēcīgā sieviete ir radījusi pati savu dzimtas musturu. Ar savu prombūtni tā ir radījusi traumas, un arī ar atgriešanos netiek iegūta ne sieva ne māte kādu šī ģimene vēlētos. Mazmeita ir līdzīga Dinai, un mantojums kuru tā saņem ir samaksa par Dinas izdarītajām izvēlēm un dzīvi kuru Dina nodzīvoja. Šis mantojums ir smags, un Vasmu kā paspilgtinot šo nastu ir mazajai Karnai uzlikusi epilepsijas lēkmes. Vasmu iepin šajā dzimtas stāstā parunu "bērni maksā par vecāku grēkiem". Aplis ir noiets, noslēpumi ir atklāti, tagad tie jānes. 


Šis ir stāsts par vientuļiem cilvēkiem, kuri alkst mīlestības, bet to reizēm jauc ar kaisli, ka laimīti kas ir līdzās ne redz ne novērtē. Šis ir stāts par cilvēka egoismu un domāšanu par sevi. Šis ir stāts par ilgām.  


Par pirmo grāmatu "Dinas grāmata" šeit. 

Otrā grāmata "Dinas dēls" šeit. 


No norvēģu valodas tulkojuši Raita Kozlovska, Guntis Ancens. 

Izdevējs: Zvaigzne ABC

Komentāri