Mēs - dievi (464 lpp.)

Maza bērna nāve, labs cilvēks ir nedziedināmi slims, bāreņos palikušie bērni, katra smaga dzīves situācija liek uzdot jautājumu, ja eksistē Dievs, tad kāpēc viņš ir tik nežēlīgs? Pēc kāda principa tiek izvēlēti tie kam jānes smagie krusti? Vai tā ir veiksmes spēle, vai kas sarežģītāks un dziļāks? Bet, visinteresantākais jautājums kas iet cauri šīs fantastikas trešajai daļai ir, ja es būtu Dievs, kā es rīkotos? 

Mišels tagad zina, ka pēc nāves nekas nebeidzas. Viņš ir bijis eņģelis, kurš vērojis cilvēci un sargājis cilvēkus, vadījis tos uz izaugsmi. Bet tik un tā ir palicis jautājums, vai būt par eņģeli ir augstākais ko cilvēka dvēsele var sasniegt? Kas pieskata eņģeļus? Kur ir Dievs vai Dievi? 

Šajā trešajā grāmatā Bernārs Verbērs mūs aizved uz Ēdeni kas atrodas pilsētā Olimpija. Šeit ir Dievu skola, un jauniesauktie, tādi kā Mišels, tiek apmācīti un pārbaudīti jaunajam amatam. Pasniedzēji ir divpadsmit grieķu mitoloģijas dievi, tādi kā Atēna, Afrodīte, Arejs, Hēfaists, Hermejs un citi. Viņu uzdevums ir iemācīt izredzētos vadīt cilvēku masas tā, lai tās vēlētos izdzīvot, celt pilsētas, karot, izgudrot dažādas reliģijas vai vienkārši celt savu apziņas līmeni. Katras lekcijas beigās sliktākie tiek izslēgti un pārvērsti par kādu mitoloģisku būtni. Paralēli mācībām ir vēl kāds no studentiem, kas nogalina savus biedrus, Mišelam ir jāuzmanās ne tikai no izgāšanās pārbaudījumos bet arī no noslepkavošanas. 

Šīs grāmatas lasītājam nav jābaidās no tā, ka nepārzina vai neatceras skolas laikā apgūto mitoloģiju. Rakstnieks grāmatā ir iekļāvis dievu izcelšanās mītus, un katra dieva mīts tiek atsvaidzināts. Paralēli fantāzijas romāna baudīšanai esi nonācis arī nelielā kultūrvēstures stundā. 

Lasot iepriekšējos darbus, es prātoju, nez kā rakstnieks atrisinās Dieva jautājumu, un jāsaka, ka pēdējā grāmatā atklājas vairāk viņā mītošais ciniķis. Apspēlējot mītus viņš prasmīgi iet to ceļu, kurā mēs cilvēki esam tikai rotaļlietas viņu izklaidei un nekas vairāk. 

Vislielākā vilšanās ir tā, ka grāmata tiek aprauta, ir pilnīgi skaidrs - ir jābūt turpinājumam, bet meklējumi liek domāt, ka izdevniecības nav izdevušas tos latviešu valodā. Un šis visvairāk kaitina, iesākts darbs kas nav novests līdz galam, fui. Saprotu, ka finansiāli tas nav bijis tik ienesīgi, bet tad apstājamies pie pirmajām divām daļām, kas ir pilnīgas un ar beigām un nekacinām cilvēkus ar gaisā karājošos turpinājumu. 

Šī triloģija ir daudz slāņaina, ar brīnišķīgiem filozofijas, mitoloģijas un reliģijas papildinājumiem, un lasot tās nevar izbēgt no pārdomām. Grāmata kā radīta domātājiem. 


No franču valodas tulkojusi Maija Indraša.

Izdevējs: Zvaigzne ABC

Par triloģijas pirmo daļu "Tanatonauti" vari izlasīt šeit, bet par otro "Eņģeļu impērija" šeit. 

Komentāri